Διαβάζουμε το άρθρο της "Καθημερινής":
" Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις τσιγάρων το πεντάμηνο
Της Δημητρας Mανιφαβα
Καθίζηση σημειώνουν οι πωλήσεις τσιγάρων στην Ελλάδα, καθώς οι διαδοχικές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησαν πολλούς καταναλωτές στη διακοπή του καπνίσματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που πραγματοποιεί η Nielsen σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Κρήτη, οι πωλήσεις τυποποιημένων και στριφτών τσιγάρων μειώθηκαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2010 κατά 11,1%, ενώ τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009 η μείωση ήταν 15,6%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες οι πωλήσεις των τσιγάρων θα υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς οι επιπτώσεις από την τρίτη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης «πέρασαν» στη λιανική τιμή από τον Ιούλιο κι έπειτα.
Η μείωση των πωλήσεων δεν οφείλεται, όμως, μόνο στη διακοπή του καπνίσματος. Oπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου της καπνοβιομηχανίας, πολλοί κάτοικοι των νομών που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας εκδράμουν στα γειτονικά κράτη προκειμένου να προμηθευτούν φθηνά τσιγάρα. Κι αυτό διότι ένα πακέτο τσιγάρα που στην Ελλάδα κοστίζει 3,80 ευρώ, στην Αλβανία πωλείται προς 1,55 ευρώ, στην ΠΓΔΜ προς 1,94 ευρώ και στη Βουλγαρία 2,56 ευρώ.
Τα μηνύματα που φτάνουν στις καπνοβιομηχανίες, ελληνικές αλλά και θυγατρικές πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από τα σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, αλλά ειδικά στα βόρεια σύνορα είναι απογοητευτικά: οι πωλήσεις τσιγάρων στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Περιπτερούχων προσανατολίζεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις προς τα τέλη Αυγούστου. Hδη οι τοπικές ενώσεις πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και παίρνουν αποφάσεις για τριήμερη ή τετραήμερη πανελλαδική απεργία και παράλληλη απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τις καπνοβιομηχανίες και τα σημεία πώλησης προϊόντων καπνού. Από τη μείωση των πωλήσεων, την αύξηση των αγορών τσιγάρων από γειτονικές χώρες και την αύξηση του λαθρεμπορίου εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει σημαντική απώλεια εσόδων και δεν αποκλείεται η αύξηση της φορολογίας να έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παράγοντες της αγοράς φέρνουν ως παράδειγμα τη Γαλλία, η οποία το 2003 προχώρησε σε αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα. Eτσι, ενώ μέχρι τα μέσα του 2003 το ποσοστό του αναλογικού φόρου επί της λιανικής τιμής ήταν 58,9%, αυξήθηκε προς τα τέλη του ίδιου έτους σε 62% και το 2004 σε 64%. Η αύξηση του φόρου οδήγησε σε αύξηση της λιανικής τιμής των τσιγάρων κατά 38% και σε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 13,5% το 2003 σε σχέση με το 2002 και κατά 21,5% το 2004 σε σχέση με το 2003. Επιπλέον και εκεί παρατηρήθηκε το φαινόμενο της εισροής τσιγάρων από τις όμορες χώρες, καθώς το πακέτο στη Γαλλία επωλείτο έως και κατά 67% ακριβότερα σε σχέση με τα γειτονικά κράτη. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια η Γαλλία απώλεσε έσοδα ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, όπου πλέον ο ΕΦΚ ανέρχεται στο 65% της τιμής (χωρίς εδώ να συνυπολογίζονται και οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ), η μείωση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να είναι επίσης πολύ μεγάλη. Hδη μόνο λόγω της κρίσης το 2009 η κατανάλωση μειώθηκε στα 31,4 δισ. τσιγάρα από 32,4 δισ. τσιγάρα το 2008".
(*): υπάρχουν πολλά πεδία εφαρμογής του arbitrage, π.χ., στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στην αγορά παραγώγων προϊόντων, σε χρεόγραφα που διαπραγματεύονται σε περισσότερες από μια αγορές, στις συγχωνεύσεις κα εξαγορές, κ.ο.κ. Φυσικά, στην περίπτωση των τσιγάρων, που εξετάζουμε, η πώληση τσιγάρων στην Ελλάδα που έχουν αγοραστεί από άλλη χώρα, είναι παράνομη (λαθραίο εμπόριο). Ακαδημαϊκά, επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τα επιπλέον κόστη (π.χ., κόστος μεταφοράς, διαφορά στην ισοτιμία νομισμάτων, σε περίπτωσ που η άλλη χώρα δεν έχει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα, κ.τ.λ).