Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Α.Π.Ε. και ανάπτυξη

Διαβάζουμε σε άρθρο του "Κέρδους":

"ΑΠΕ παντού, εδώ και τώρα
Η είδηση που έρχεται από την Πορτογαλία θα πρέπει να ενδιαφέρει και κυρίως να προβληματίσει έντονα τους αρμόδιους στην Ελλάδα. Η χώρα αυτή εφέτος θα καταφέρει να παράξει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 45% της ενέργειας που θα καταναλώσει. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 17% πριν από πέντε χρόνια. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, μία χώρα με τις τεράστιες δυνατότητες που της δίνουν οι φυσικές πηγές ενέργειας, δεν έχει ξεπεράσει το 12%.

Βεβαίως, υπάρχουν εξαγγελίες, δεσμεύσεις και καλές προθέσεις, αλλά σίγουρα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μία σύγχρονη και διορατική ενεργειακή στρατηγική με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και σαφείς στόχους σε ό,τι αφορά στη δομή, το κόστος και το περιβάλλον. Μία στρατηγική που θα καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα χωρίς στερεότυπα και αποσπασματικές επιλογές.

Οι εξελίξεις διεθνώς τρέχουν και η χώρα μας με τα αναμφισβήτητα φυσικά της πλεονεκτήματα είναι και εδώ ουραγός, κάτι που φυσικά έχει και τεράστιο και πολύπλευρο κόστος. Σήμερα, οι άλλες χώρες που προχωρούν ταχύτερα πληρώνουν το κόστος των σοβαρών επενδύσεών τους και χτίζουν ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο ενεργειακά μέλλον. Η χώρα μας, εξακολουθεί να πληρώνει το κόστος των ρύπων, της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, της έλλειψης του ανταγωνισμού, της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Σήμερα, για άλλη μία φορά εκφράζεται η πολιτική βούληση της προώθησης μίας σοβαρής πολιτικής στον χώρο των ΑΠΕ. Μία τέτοια πολιτική θα απαιτήσει τόλμη, διορατικότητα αλλά και συγκρούσεις. Οσο ωραίος και αν ακούγεται ο στόχος για την πράσινη ενέργεια, τόσο δύσκολη είναι η εδραίωση της εναλλακτικής ενεργειακής στρατηγικής, καθώς απαιτεί σοβαρή αναδιάρθρωση δομών, θεσμών και κατεστημένων.

Θα πρέπει να γίνει μία πραγματική υπέρβαση σε πολλά μέτωπα, μεταξύ των οποίων η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η αναποφασιστικότητα και τα αντικρουόμενα συμφέροντα σε κεντρικό αλλά και αυτοδιοικητικό επίπεδο με κρίσιμο τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, το θέμα δεν είναι αν θέλουμε να προχωρήσουμε. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή".