Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
"Η εκτίναξη του πληθωρισμού κρύβει αισιοδοξία
Θα μπορούσε η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που δείχνει ότι η ύφεση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη καθώς περνάει ο καιρός, να φέρει το χαμόγελο στα χείλη κάποιων αρμοδίων;
Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, η απάντηση είναι «ναι». Και η όποια αισιοδοξία μπορεί να προέκυψε προέρχεται -όσο και αν ακούγεται και αυτό παράδοξο- από την εκτίναξη του πληθωρισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έδειξαν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2009. Εδειξαν, επίσης, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Εδειξαν, όμως, και αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Εδώ αρχίζουν τα καλά νέα. Το ονομαστικό ΑΕΠ διαμορφώνεται από το πραγματικό ΑΕΠ και τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ο οποίος επηρεάζεται από τον πληθωρισμό. Οσο μεγαλύτερος είναι ο πληθωρισμός τόσο περισσότερο απορροφάται η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το ονομαστικό ΑΕΠ. Και γιατί είναι καλό να βελτιώνεται το ονομαστικό ΑΕΠ; Γιατί είναι η βάση υπολογισμού του ελλείμματος και του χρέους. Το οικονομικό επιτελείο βρήκε δηλαδή έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και του χρέους και αυτός είναι ο πληθωρισμός που αυξάνεται".