" Σε τροχιά ελεγχόμενης επιβράδυνσης η κινεζική οικονομία
Mε βιομηχανία, επενδύσεις και λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τον Iούλιο
Η κινεζική οικονομία συνέχισε να επιβραδύνεται, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης τον Ιούλιο. H ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης συνδέεται άμεσα με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να αποθερμάνει την αγορά ακινήτων και να βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση της οικονομίας. Τον μήνα Ιούλιο, ο ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε, ενώ οι νέες τραπεζικές χορηγήσεις και η αύξηση της προσφοράς χρήματος επιβραδύνθηκαν.
Τα τελευταία στοιχεία, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, δημοσιοποιούνται μόλις μία ημέρα μετά αντίστοιχα σημεία επιβράδυνσης, τα οποία δεικνύουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών υποχώρησε δραστικά τον Ιούλιο. Ηταν ένα ακόμα στοιχείο ότι η ζήτηση εξασθενεί, ενώ, αντιθέτως, η ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές παραμένει υψηλή. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η Κίνα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ελεγχόμενη επιβράδυνση, εν συγκρίσει με τη δυνητική υπερθέρμανση στις αρχές της χρονιάς, και όχι με μια νέα κάμψη. Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν περισσότερο μια συγκρατημένη επιβράδυνση παρά μια δραστική υποχώρηση.
Εντούτοις, ορισμένοι αναλυτές φαίνεται ότι θορυβήθηκαν από τους ρυθμούς της επιβράδυνσης. «Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο επίπεδο προσφοράς χρήματος είναι αδιαμφισβήτητα πολύ περιοριστικό και προβλέπουμε ότι εξαιτίας του θα ασκηθούν περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στο εγγύς μέλλον», παρατηρούν οι Ελεν Κιάο και Γιου Σονγκ, αναλυτές της Goldman Sachs. Αναφορικά με την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα, αυτή εμφάνισε εκ νέου επιβράδυνση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή, συγκεκριμένα, αυξήθηκε 13,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2009, αλλά τον Ιούνιο 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 13,7%. Ο Ιούλιος ήταν και ο πέμπτος διαδοχικά μήνας, κατά τον οποίο ο ρυθμός βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε. Το ποσοστό Ιουλίου αποδείχθηκε το χαμηλότερο μέχρι στιγμής από την έναρξη του έτους.
Υποχώρηση εμφάνισαν και οι λιανικές πωλήσεις, καθώς και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,7% τον Ιούλιο, όταν τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξεως του 18,3%. Συνεκτιμώντας και τον πληθωρισμό, η πραγματική αύξηση του 14,6% για τις πωλήσεις αποδείχθηκε η χαμηλότερη από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η σε ετήσια βάση αύξηση του δείκτη Μ2 για την προσφορά χρήματος εξασθένησε από 18,5% τον Ιούνιο στο 17,6% τον Ιούλιο, ενώ ο όγκος των νέων τραπεζικών δανείων διαμορφώθηκε στα 533 δισ. γουάν από τα 603 δισ. γουάν του Ιουνίου.
Η εξέλιξη αυτών των μεγεθών, επισημαίνει το BBC, σημειώνεται αφότου η κυβέρνηση έχει περικόψει τα μέτρα στήριξης, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο των μη αποδοτικών εργοστασίων και έχει περιορίσει τις τραπεζικές πιστώσεις. «Ολα αυτά μας λένε ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να επιβραδύνεται», επισήμανε ο οικονομολόγος Ζου Ζιανφάνγκ της Citic Securities. «Εάν δεν κάνουν αλλαγές, η οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω ολίσθηση». Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, δείχνει και η μείωση κατά 38,1% των εισαγωγών τον περασμένο μήνα"."Στο 3,3% «σκαρφάλωσε» ο τιμάριθμος τον Iούλιο
Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 3,3% τον Ιούλιο στην Κίνα, από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, η αύξηση των τιμών παραγωγού υποχώρησε στο 4,8% από 6,4% τον Ιούνιο. Η άνοδος του πληθωρισμού είναι η ταχύτερη εδώ και περισσότερο από ένα έτος, στα υψηλότερα επίπεδα 21 μηνών. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα, καθώς αποδίδουν την άνοδο στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας. Αν και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το όριο του 3% που θέτει η κυβέρνηση, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα όμως με κάποιους αναλυτές, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό, με πλέον σοβαρό τις αυξήσεις στους μισθούς, ενώ επισημαίνουν ότι η προσφορά χρήματος παραμένει ιδιαίτερα χαλαρή. Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Royal Bank of Canada Μπράιαν Τζάκσον, η ανησυχία για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε αύξηση των επιτοκίων, πιθανώς το τέταρτο τρίμηνο του έτους".
Αναμένω απορίες (για την αντίφαση των άρθρων).