Διαβάζω στο "Βήμα":
"Νέα γενιά Κινέζων χωρίς «σχιστά μάτια»!
Ουρές στους πλαστικούς χειρουργούς καθώς θεωρούν εγγύηση επιτυχίας το «δυτικό» προφίλ
Δραματική αύξηση εμφανίζουν στην Κίνα οι πλαστικές επεμβάσεις μεταξύ νέων, εφήβων, ακόμη και παιδιών που επιθυμούν να «απο-σινοποιήσουν» τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ιδίως τα «σχιστά» μάτια. Εν μέσω της ευρέως διαδεδομένης άποψης ότι το διεθνές «λουκ» εξασφαλίζει περισσότερες και καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες, οι νεαροί Κινέζοι δεν αξιοποιούν τις διακοπές τους για να εξασκήσουν τα αγγλικά τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά για να ταξιδέψουν στην Ταϊλάνδη, στη Νότια Κορέα ή σε κάποια άλλη γειτονική χώρα και να επιστρέψουν με πιο στρογγυλά μάτια, πιο «τριανταφυλλένια» χείλη, πιο ίσια μύτη, γενικά πιο «δυτικό» πρόσωπο.
Στην αυτοκρατορική Κίνα, πριν από την αγροτική κομμουνιστική επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ το 1949 που επέβαλε την ομοιομορφία ακόμη και μεταξύ των δύο φύλων, τα τυπικά χαρακτηριστικά της Απω Ανατολής θεωρούνταν η επιτομή της χάριτος. Ολο και περισσότεροι νέοι Κινέζοι και Κινέζες όμως έχουν σήμερα άλλη άποψη. Πιστεύουν ότι για να κάνουν καριέρα χρειάζονται ένα ξεχωριστό, «δυτικού τύπου» πρόσωπο πολύ περισσότερο από ό,τι ένα πανεπιστημιακό πτυχίο με άριστα.
Τα άτομα που έχουν υποστεί επεμβάσεις, σύμφωνα με τις στατιστικές, « λαμβάνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο,πλήττονται λιγότερο από την ανεργία και εγγυώνται κατά 35% υψηλότερο μισθό από τους συναδέλφους τους που δεν έχουν μπει κάτω από το νυστέρι ». Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν κοινωνιολόγοι του Πανεπιστημίου της Σενζέν, τα τελευταία δύο χρόνια το 83% των ατόμων που πέρασαν με επιτυχία τις εξετάσεις εισαγωγής στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είχαν αλλάξει χειρουργικά τα χαρακτηριστικά τους, ενώ 67% των νέων γυναικών πτυχιούχων οι οποίες εμπιστεύθηκαν σε κάποιον χειρουργό το «μέλλον» τους βρήκαν νωρίτερα δουλειά από όσες διατήρησαν τα χαρακτηριστικά τους. Με βάση αυτό το δεδομένο, δεν είναι να απορεί κανείς που κάποια παιδιά απαιτούν από τους γονείς να παίρνουν δάνειο για να πληρώσουν τις ακριβές επεμβάσεις, ούτε που εφέτος μέχρι στιγμής ο κλάδος της πλαστικής χειρουργικής είχε έσοδα το ποσόρεκόρ των 40 δισ. ευρώ.
Το μέγεθος της επιβολής των προτύπων του Χόλιγουντ είναι τεράστιο. Ερευνα της Ενωσης Κινέζων Χειρουργών αποκάλυψε ότι εντός του 2010 οι πλαστικές επεμβάσεις αποτελούν το Νο 1 οικογενειακό έξοδο. Στο Πεκίνο και στη Σανγκάη, από τις αρχές Ιουνίου, το 80% των αισθητικών επεμβάσεων έγινε σε νέους μεταξύ 12-22 ετών. Οι επεμβάσεις σημειώνουν αύξηση της τάξεως του 30% κάθε χρόνο, ενώ το κινεζικό υπουργείο Υγείας προειδοποιεί ότι ως το 2015 το 75% των 4 εκατομμυρίων λίφτινγκ που πραγματοποιούνται ετησίως στην Κίνα, θα αφορά άτομα της μέσης ή της ανώτερης εκπαίδευσης".
(*): στίχος από το ποίημα "Θα σας περιμένω" του Μιχάλη Κατσαρού. Ως κατακλείδα, γράφει ο ποιητής: "Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία".