Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ουγγαρία

Διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Η Ουγγαρία μπήκε στη μετά ΔΝΤ εποχή
Η κυβέρνηση Ορμπάν σχεδιάζει μείωση της φορολογίας και δηλώνει αποφασισμένη να πατάξει τη σπατάλη στον δημόσιο τομέα

«Τώρα επανακτούμε την εθνική μας κυριαρχία. Δίνουμε τον αγώνα για την οικονομική ανεξαρτησία» δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της δανειακής ενίσχυσης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την αναστολή των σχετικών συνομιλιών. Ο πρόσφατα εκλεγείς πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εμφανίζεται ανυποχώρητος και δηλώνει απερίφραστα ότι «η χώρα θα τραβήξει πλέον τον δικό της δρόμο». Αυτό που όλοι αναρωτιούνται είναι αν η Ουγγαρία θα τα καταφέρει και πιο συγκεκριμένα πώς σχεδιάζει να πορευτεί η κυβέρνηση χωρίς την «ομπρέλα» του ΔΝΤ.

Πάντως η μετά ΔΝΤ εποχή ξεκίνησε με μια επιτυχία για την οικονομία της χώρας. Μία εβδομάδα πριν οι επενδυτές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ουγγρικά ομόλογα. Η δημοπρασία απέφερε στα κρατικά ταμεία 57,5 δισ. φιορίνια (200 εκατ. ευρώ) παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης είχαν φροντίσει προηγουμένως να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της οικονομίας. Η κυβέρνηση Ορμπάν αισθάνεται θωρακισμένη καθώς από την αρχή του έτους έχει αντλήσει από τις αγορές 340 δισ. φιορίνια, δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό από το συνολικό ποσό που επεδίωκε για το 2010.

Οπως σημειώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο προϋπολογισμός του έτους θα ήταν πλεονασματικός αν δεν υπήρχε το βάρος της αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους. Αλλωστε ήδη από τα τέλη του 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ουγγαρίας είχε πέσει στο 4%. Αγγιζε δηλαδή τον στόχο του 3% που θέτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ.

Για να πετύχει η «πατριωτική οικονομική πολιτική» του κ. Ορμπάν δεν φτάνουν οι αισιόδοξες διακηρύξεις. « Οι επιδόσεις μας θα αξιολογούνται πλέον καθημερινά από τις αγορές» ομολογεί ο Γκιόργκι Μπάρτζα, οικονομικός αναλυτής της ουγγρικής τράπεζας ΚΒC. Τo ζήτημα λοιπόν είναι ποια μέτρα θα προκρίνει η κυβέρνηση για να πείσει τους δανειστές της στο άμεσο μέλλον.

Ο υπ΄ αριθμόν 1 στόχος είναι η πάταξη της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. «Είναι εξοργιστικό να βλέπεις να ξοδεύονται τα κρατικά κεφάλαια τόσο ανεύθυνα» δηλώνει στη «Wall Street Journal» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ζόλταν Τσεφαλβάι.

Το ισχυρό χαρτί του φιλολαϊκού πρωθυπουργού είναι η δραστική μείωση της φορολογίας προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης. Και μπορεί το μήλον της Εριδος με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να ήταν η επιβολή έκτακτου φόρου επί των κερδών των τραπεζών, όμως ο γενικός σχεδιασμός προβλέπει την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για όλα τα εισοδήματα στο 16% από τις αρχές του 2011. Μια τολμηρή απόφαση καθώς θα πρόκειται για έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη. «Δεν θέλουμε να τιμωρούνται όσοι δουλεύουν σκληρά και είναι παραγωγικοί» επισημαίνει ο κ. Τσεφαλβάι.

Ασφαλώς η μείωση της φορολογίας συνεπάγεται μείωση εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Συνεπώς το στοίχημα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης στους οικονομικούς παράγοντες ώστε η ανάπτυξη να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων. Γι΄ αυτό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει στόχο τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας εντός της θητείας της προκειμένου να συρρικνωθεί το ποσοστό της ανεργίας το οποίο διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Ιούνιο".