Οπως διαβάζουμε:
"Εκκληση προς τις μεγαλύτερες οικονομίες για μεγαλύτερη συνεργασία ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, εκτιμώντας παράλληλα ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με ρυθμούς καλύτερους του αναμενομένου.
Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Στρος-Καν τόνισε ότι το κινεζικό γιουάν παραμένει υποτιμημένο και ότι η ανατίμησή του θα συμβάλει στην άρση των διεθνών οικονομικών ανισορροπιών, θα πρέπει όμως να συμβεί με φυσικό τρόπο μέσω αύξησης της εγχώριας ζήτησης. «Εάν συνεργαστούμε, μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για μεγαλύτερη και πιο σταθερή ανάπτυξη», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -όπως Κίνα, Γερμανία και πολλές χώρες παραγωγής πετρελαίου- θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση.
«Ορισμένα νομίσματα είναι εμφανώς υποτιμημένα -ειδικά στην Ασία και ειδικά το γιουάν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν. Η Κίνα, από την πλευρά της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις εκκλήσεις για ανατίμηση του γιουάν, παρά τις «απειλές» του αμερικανικού Κογκρέσου για επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά. Στη Γενεύη, Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί κατηγορούν άδικα το Πεκίνο για τα δικά τους προβλήματα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας πραγματοποιείται με ρυθμούς ταχύτερους του αναμενομένου, προβλέποντας ανάπτυξη 4% για φέτος. Παρ' όλα αυτά, «η ανάκαμψη είναι πολλών ταχυτήτων... οι περισσότερο προηγμένες οικονομίες βασίζονται στα κρατικά μέτρα στήριξης και η ιδιωτική ζήτηση είναι αναιμική», διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για πολλές χώρες να αποσύρουν τα προγράμματα οικονομικής στήριξης.
Ο κ. Στρος-Καν ανέφερε ότι η συγκέντρωση μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων την τελευταία δεκαετία ασκεί πιέσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα.
Αλλά και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, θεωρεί ζωτικής σημασίας την επίλυση του ζητήματος συναλλαγματικών ανισορροπιών. Η Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια παραπονείται για την ισχύ του ευρώ έναντι του δολαρίου, αναλαμβάνει του χρόνου την προεδρία του G20 και του G8".