Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ελληνικός δείκτης PMI

Διαβάζουμε στην "Καθημερινή" (2/3/2010):

"Μείωση του δείκτη ΡΜΙ στην ελληνική μεταποίηση

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για τη μεταποίηση στην Ελλάδα υποχώρησε από τις 46,8 μονάδες στο ξεκίνημα του πρώτου τριμήνου, καταγράφοντας χαμηλό δέκα μηνών και έκλεισε στις 44,2 μονάδες, υποδεικνύοντας σημαντική εξασθένηση της «υγείας» της ελληνικής μεταποιητικής οικονομίας.

Οι επιχειρησιακές συνθήκες του κλάδου εξακολουθούν να επιδεινώνονται κάθε μήνα στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών, μετά από μία σύντομη ανάπαυλα τον περασμένο Αύγουστο. Σε γενικές γραμμές, ο τομέας έχει παρουσιάσει συρρίκνωση τους δεκαέξι από τους δεκαεπτά τελευταίους μήνες διεξαγωγής της έρευνας.

Η παραγωγή των εργοστασίων του ελληνικού μεταποιητικού τομέα περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα του 2010, ως αποτέλεσμα των τάσεων που παρατηρήθηκαν στις νέες εργασίες. Το σύνολο των εισερχόμενων νέων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τόσο η ζήτηση από την εγχώρια αγορά όσο και η ζήτηση από το εξωτερικό υποχώρησαν. Τα στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ότι η μείωση της πρώτης ήταν περισσότερο έντονη, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν σε μέτριο βαθμό. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι δυσοίωνες οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, παράλληλα με την πτώση της ζήτησης από το εξωτερικό, ήταν ο λόγος της πρόσφατης μείωσης του συνόλου των νέων παραγγελιών.

Καθώς μειώθηκε περαιτέρω ο φόρτος εργασίας κατά τη διάρκεια του μήνα, οι Έλληνες κατασκευαστές χρησιμοποίησαν τους επιπλέον διαθέσιμους πόρους για την αποπεράτωση ανεκτέλεστων εργασιών. Ως εκ τούτου, οι εργασίες σε εκκρεμότητα μειώθηκαν με σημαντικό ρυθμό.

Το πλεονάζον εργατικό δυναμικό, παράλληλα με τις κοστολογικές πιέσεις, οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές στην περαιτέρω απόλυση προσωπικού το Φεβρουάριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η απασχόληση να συρρικνωθεί με σημαντικό και επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών παρέμεινε έντονος το Φεβρουάριο, παρότι εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα παρέθεσαν τις υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών (ιδιαίτερα τις τιμές των μετάλλων και των πλαστικών) ως τον κύριο λόγο της πρόσφατης μείωσης. Αντιθέτως, οι χρεώσεις μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα οκτώ μηνών, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός εξακολούθησε να περιορίζει την τιμολογιακή ισχύ των κατασκευαστών. Μέλη του πάνελ καταγράφουν πλέον μειωμένες τιμές εργοστασίου κάθε μήνα διεξαγωγής της έρευνας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2008.

Η αγορά πρώτων υλών από τους Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ως αποτέλεσμα των τάσεων που παρατηρήθηκαν στις νέες εργασίες. Οι εταιρίες υπέδειξαν ότι οι περικοπές των αγορών προμηθειών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού του κόστους. Αυτό είχε ως συνέπεια, τα αποθέματα πρώτων υλών να μειωθούν με ταχύτερο ρυθμό.

Παρά την απότομη πτώση της ζήτησης για πρώτες ύλες, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών από τους προμηθευτές επιμηκύνθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές, η μέση απόδοση των προμηθευτών επηρεάστηκε αρνητικά από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις μεταφορές λόγω του αποκλεισμού των δρόμων".

Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Yπευθύνων Προμηθειών (ή, όπως τον αναφέρουμε, PMI: Purchasing Managers Index) καθορίζεται από τη συσσωμάτωση μεμονωμένων δεικτών για να παραχθεί ένας δείκτης που εκφράζει την κατάσταση στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό κύκλο, το συγκεκριμένο μήνα. Ορισμένοι από τους μεμονωμένους δείκτες που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία συσσωμάτωσης είναι:

- Nέες παραγγελίες και μεταβολή παραγγελιών (σε τεμάχια και σε ευρώ)
- Υψος παραγωγής και Μεταβολή παραγωγής (σε τεμάχια και σε ευρώ)
- Aπασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό και μεταβολή απασχόλησης
- Xρόνος παράδοσης προμηθευτών
- Υψος Aποθεμάτων και μεταβολή τους
- Αγορά πρώτων υλών και μεταβολή τους
- Τιμές εισροών

Αυξανόμενο PMI σηματοδοτεί θετικό οικονομικό κλίμα, αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας. Αντίθετα, πτωτικό PMI υποδηλώνει αποδυνάμωση της οικονομίας. Ενδειξη πάνω από 50 δείχνει μια επεκτεινόμενη οικονομία ενώ κάθε ένδειξη κάτω από 50 δείχνει μια οικονομία σε συστολή.