"Η συνολική αξία της περιουσίας είναι πολύ κοντά στο ύψος του δημοσίου χρέους, ήτοι 260-280 δισ. ευρώ ή το 113% του ΑΕΠ.
Μια τεράστια ακίνητη περιουσία διαθέτει το ελληνικό δημόσιο η οποία, όμως, παραμένει αναξιοποίητη αν και θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσοδοι από την ακίνητη περιουσία δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, 20 εκατ. στην κεντρική διοίκηση και 30 εκατ. στα ταμεία.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έγινε στην 3η Property 2010. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, ζήτησε από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου στο σύνολό της καθώς είναι μια από τις λίγες χώρες που δεν το έχει πράξει.
Οπως ανέφερε, η συνολική αξία της περιουσίας είναι πολύ κοντά στο ύψος του δημοσίου χρέους, ήτοι 260-280 δισ. ευρώ ή το 113% του ΑΕΠ. Περιλαμβάνονται τα ακίνητα του κράτους, η ρευστή περιουσία και το απόθεμα κεφαλαίου (δρόμοι κ.λπ.).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ανέφερε ότι στις κρίσεις όλοι σκέπτονται την αξιοποίηση των ακινήτων και μετά το ξεχνούν.
Είπε ότι η δημόσια περιουσία θα μπορούσε να καταγραφεί στο ενεργητικό του κράτους κι όχι μόνο οι φόροι, ενώ τόνισε ότι η ΚΕΔ διαχειρίζεται 75.000 ακίνητα, αλλά δεν είναι η μόνη ακίνητη περιουσία. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως μόλις το 5% των ακινήτων είναι μισθωμένα, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας ίσως και μια Διυπουργική Επιτροπή για να λαμβάνει πολύ σημαντικές αποφάσεις".