Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η παραγωγικότητα του μέρμηγκα και το παράδοξο της φειδούς

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρωζώνη για το κατά πόσον το πλεόνασμα του ενός αποτελεί το έλλειμμα ενός άλλου. Περί αυτού, διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

"Απειλή οι εμπορικές ανισορροπίες

Κριτική στην πολιτική του Βερολίνου ασκεί το Παρίσι τονίζοντας ότι για να υπάρξει ισορροπία στην Ευρωζώνη απαιτείται μείωση όχι μόνο των ελλειμμάτων, αλλά και των υπερβολικών πλεονασμάτων. Σε συνέντευξή της στους Financial Times η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την τόνωση της εγχώριας κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ενδέχεται να αποδειχθεί δυσβάσταχτο για τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.

«Θα μπορούσαν και αυτοί που έχουν υψηλά πλεονάσματα να κάνουν κάτι. Ως γνωστόν, χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Λαγκάρντ. Αναφερόμενη ειδικότερα στη Γερμανία η Γαλλίδα υπουργός σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία έχει πετύχει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, κρατώντας χαμηλά το εργατικό κόστος, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου.

«Προσωπικά αμφιβάλλω εάν αυτό αποτελεί μακροπρόθεσμα ένα βιώσιμο μοντέλο για το σύνολο της Ευρωζώνης. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε καλύτερη σύγκλιση» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι εάν το Βερολίνο ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση θα βοηθήσει τις άλλες χώρες του ευρώ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι είναι αδύνατον να πει κανείς στις γερμανικές επιχειρήσεις να παράγουν λιγότερο ελκυστικά προϊόντα προς εξαγωγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία επιθυμεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των χωρών της Ε.Ε. «Θέλουμε να εργαστούμε στην κατεύθυνση της εναρμόνισης της ανταγωνιστικότητας» σημείωσε.

Το ζήτημα των εμπορικών ανισορροπιών δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα μέχρι στιγμής τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η κα Λαγκάρντ. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι πλέον είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Αρκετοί οικονομολόγοι έχουν εδώ και καιρό επισημάνει ότι το γερμανικό μοντέλο της εξαιρετικά χαμηλής εγχώριας κατανάλωσης και των υψηλών εξαγωγών επιβαρύνει την υπόλοιπη Ευρωζώνη και κυρίως τις μικρότερες οικονομίες. «Έχει έρθει η ώρα να αποδεχθεί η Γερμανία ότι η ηγετική της θέση στη ζώνη του ευρώ συνοδεύεται και από ευθύνες» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ειδικός αναλυτής του Reuters, Πιέρ Μπριανκόν".