Το θέμα των CDS περνά πράγματι στο επίκεντρο της προσοχής. Διαβάζουμε σχετικά στην "Καθημερινή":
"Κανόνες στην αγορά CDS Προβληματισμός στην Ε.Ε. από την εκτόξευση του όγκου συναλλαγών στα ασφάλιστρα κινδύνου
Στο στόχαστρο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπαίνει η αγορά των credit default swaps (CDS), δηλαδή των συμβολαίων που ασφαλίζουν τον επενδυτή από τον κίνδυνο αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους επιχειρήσεων ή κρατών, λόγω της εκτίναξης του όγκου συναλλαγών των εν λόγω προϊόντων για τα ελληνικά ομόλογα και των αλλεπάλληλων ρεκόρ που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους. Στην πρώτη θέση της λίστας των «ενόχων» εντοπίζονται οι εταιρείες διαχείρισης των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Ωστόσο, ο επικεφαλής της αρχής εποπτείας του βρετανικού κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (FSA), Αντερ Τέρνερ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αξία των συγκεκριμένων CDS αντιστοιχεί «μόνον» στο 3%-4% του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Από το Σίτι του Λονδίνου διεκπεραιώνεται ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών στις αγορές των CDS. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι δεν είναι βέβαιο εάν τα hedge funds πραγματοποιούν τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών στα CDS στο χρέος κρατών. «Μεγάλο μέρος των πράξεων υποκινείται από τράπεζες, στόχος των οποίων είναι να καλυφθούν από την αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους μιας χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι τράπεζες ενεργούν και ως market makers στα CDS, αναλαμβάνοντας την εξισορρόπηση των πράξεων αγοράς και πώλησης σε μια συνεδρίαση.
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal επισημαίνεται, πάντως, ότι οι συναλλαγές που ποντάρουν στο ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας πλησιάζουν το τέλος τους, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες διάσωσης της χώρας από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Τη Δευτέρα, το κόστος ασφάλισης για πενταετή ελληνικά ομόλογα ύψους 10 εκατ. δολαρίων υποχώρησε κατά 14% από την περασμένη Πέμπτη, στα 341.000 δολάρια. Στις 4 Φεβρουαρίου είχε εκτιναχθεί στο ρεκόρ των 421.000 δολαρίων, καθώς η μεγάλη ζήτηση για τα εν λόγω συμβόλαια οδηγούσε σε ραγδαία άνοδο του συνολικού τους τζίρου. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για μετατόπιση του ενδιαφέροντος των hedge funds σε σενάρια πτώσης του ευρώ, καθώς «στοιχηματίζουν» στην πιθανότητα εξάπλωσης της κρίσης στους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης.
Το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ συζητεί ακόμη και την απαγόρευση του «naked shorting», δηλαδή των πράξεων στην αγορά των CDS δίχως οι επενδυτές να κατέχουν και τα αντίστοιχα ομόλογα. Μια τέτοια πρόταση αναμένεται να καταλάβει κορυφαία θέση στην ατζέντα του G20 τους επόμενους μήνες. Κατόπιν εισήγησης του υπουργείου Οικονομικών στη Γερμανία, η αρχή εποπτείας των αγορών (BaFin) ήδη διεξάγει έρευνα για τις κερδοσκοπικές κινήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Ας μη λησμονούμε ότι η κ. Μέρκελ έχει επικρίνει στο παρελθόν τα hedge funds ως υπαίτια για τη μεγάλη μεταβλητότητα των τραπεζικών μετοχών εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυστηρής ρύθμισης της λειτουργίας τους. Η προστασία των τραπεζών από κίνδυνο χρεοκοπίας μιας χώρας με συμβόλαια CDS δεν είναι υποχρεωτική από τις Αρχές. Ωστόσο, η εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους επέκτεινε αυτήν την πρακτική. Μια από τις προτάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς είναι η επιβολή φόρων στα εν λόγω συμβόλαια ή της προϋπόθεσης ότι όποιος επενδύει σε CDS θα πρέπει να είναι κατ’ αρχάς κάτοχος ομολόγων".
Ενδεικτικά τα γραφήματα: