Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ανισότητες...

Διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Οι ιταλοί κροίσοι επαναπατρίστηκαν...

Η φορολογική αμνηστία αύξησε τη συνολική περιουσία των πλουσίων κατά 20% πέρυσι, όταν το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας συρρικνώθηκε κατά 5%

Κατά 5% συρρικνώθηκε η ιταλική οικονομία πέρυσι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μεταπολεμική της μείωση. Την ίδια ώρα οι πλούσιοι Ιταλοί είδαν την συνολική τους περιουσία να αυξάνεται κατά σχεδόν 20%! Αλλά για να μη νομίσει κανείς ότι η σχέση είναι αντίστροφη, εφέτος που αναμένεται ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας η συνολική περιουσία των πλουσίων Ιταλών επίσης θα διογκωθεί, αυτή τη φορά κατά παραπάνω από το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της ΡricewaterhouseCoopers σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάρμα.

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περυσινής αύξησης της περιουσίας των πλουσίων Ιταλών αποδίδεται στον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, μετά τη φορολογική αμνηστία που υιοθέτησε για τα κεφάλαια αυτά η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Σεπτέμβριο. Η επαναφορά τέτοιων αδήλωτων κεφαλαίων γίνεται με έναν εφάπαξ φόρο 5%, που κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις απέδωσε 95 δισ. ευρώ ως τα τέλη Δεκεμβρίου, έτσι ώστε αυτή η φορολογική αμνηστία επεκτάθηκε ως τα τέλη Απριλίου, με συντελεστή αυτή τη φορά 7%. Κατά τη μελέτη της ΡricewaterhouseCoopers, περίπου 85 δισ. ευρώ εισέρρευσαν από την Ελβετία και τις άλλες χώρες πολλαπλασιάζοντας τις περιουσίες των ιταλών πλουσίων. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν συμπεριληφθούν αυτές οι εισροές, οι περιουσίες των πλουσίων Ιταλών επίσης αυξήθηκαν κατά σχεδόν 8%, φθάνοντας συνολικά στα 882 δισ. ευρώ από 740 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008- όταν ακριβώς μετά την πτώση της Lehman Βrothers κατέγραψαν την πρώτη μείωση της ιστορίας τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 640.000 ιταλικές οικογένειες διαθέτουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ περιουσία η καθεμία, με μέσον όρο σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ. Οι πλούσιες αυτές οικογένειες αναμένεται να αυξήσουν τις περιουσίες τους εφέτος κατά 5,3%, ενώ η ανάκαμψη της χώρας δεν προβλέπεται να φτάσει ούτε τη μία μονάδα (0,7% λέει η Κομισιόν) και η ανεργία, που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα πάνω από το 8,5% (και στις γυναίκες σχεδόν 10%), προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο καναδός οικονομολόγος και νομπελίστας Ρόμπερτ Μάντελ, από τους θεωρούμενους «εμπνευστές» του ευρώ, είχε προκαλέσει θόρυβο όταν έγραψε ότι η Ιταλία αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή» που υπάρχει για το ευρώ. Οχι τόσο επειδή θα είχε της ίδιας έντασης προβλήματα με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή ακόμη και την Ισπανία, όσο γιατί η Ιταλία θεωρείται πολύ μεγάλο μέγεθος για να «διασωθεί» με μαστορέματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, από την άποψη των αγορών, η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη της Ευρώπης, κοντά στο 120% του ΑΕΠ. Για τους πλούσιους Ιταλούς το χρέος αυτό θα είναι σίγουρα μία ακόμη καλή ευκαιρία για περαιτέρω πλουτισμό!".