Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Εισροή κεφαλαίων και πληθωρισμός

Την στιγμή που εμάς (στην Ελλάδα) μας προβληματίζει πώς να βρούμε κεφάλαιο, άλλες χώρες έχουν το αντίθετο πρόβλημα: πώς να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της αυξανόμενης εισροής κεφαλαίων. Οπως διαβάζουμε:

"Φόβοι για «φούσκες» στην Ασία από εισροή ξένων κεφαλαίων

Οι μαζικές εισροές κεφαλαίων απασχολούν τις χώρες της Ασίας, καθώς έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν φούσκες στην αγορά και ανατιμήσεις των νομισμάτων τους. Κυβερνητικά στελέχη της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας εκφράζουν φόβους πως το ξένο κεφάλαιο που εισέρχεται στις οικονομίες τους θα οδηγήσει στα ύψη τις τιμές των μετοχών και των ακινήτων. Προσανατολίζονται, έτσι, στην επιβολή ελέγχων και περιορισμών ακολουθώντας το παράδειγμα της Βραζιλίας που τον περασμένο μήνα αποφάσισε να ελέγξει τις κινήσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου επιβάλλοντας φόρο 2% στις αγορές μετοχών και αξιογράφων σταθερού εισοδήματος όταν γίνονται από ξένα κεφάλαια.

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά, όπως ανακοίνωσε, τη θέσπιση ορίου στις εισροές σε έντοκα γραμμάτια, ενώ η Ταϊβάν απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα στους ξένους επενδυτές να διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ταϊβάν έχει από τον Οκτώβριο εκφράσει την ανησυχία του για το ύψος των κεφαλαίων που διατηρούν ξένοι επενδυτές σε δολάρια Ταϊβάν. Οι ιθύνοντες κινούνται υπό τον φόβο μιας αισθητής ενίσχυσης των νομισμάτων τους ικανής να αποτρέψει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη των εξαγωγών τους και να ενθαρρύνει περαιτέρω εισροές κεφαλαίου που θα προκαλέσουν πληθωρισμό, υπονομεύοντας την οικονομική σταθερότητα. Στη διάρκεια του έτους έχουν ήδη ενισχυθεί οκτώ νομίσματα ασιατικών χωρών, κυρίως το ινδονησιακό ρουπιάχ, το γουόν της Νότιας Κορέας και η ινδική ρουπία. Παράλληλα, ανεβαίνουν διαρκώς οι τιμές των ακινήτων σε ορισμένες ασιατικές χώρες και στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών σημειώνουν διαρκώς άνοδο οι τιμές των μετοχών. Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν άρχισαν να διαφαίνονται σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού έχει εκτιναχθεί κατά 66%. Στο Χονγκ Κονγκ οι εισροές κεφαλαίου διοχετεύονται σε επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές και έχει εκτιναχθεί ο δείκτης Hang Seng κατά 57% μέσα στο έτος.

Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και στελέχη της αγοράς, η πολιτική των μηδενικών επιτοκίων που διατηρεί η Federal Reserve πυροδοτεί μια έκρηξη κερδοσκοπικών κεφαλαίων που ενδέχεται να προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια κρίση".