Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Χρέη και δανεισμός Ευρωπαϊκών κρατών

Στα πλαίσια της όλης συζήτησης για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες, διαβάζουμε:

" Τα χρέη πνίγουν Ευρώπη και ΗΠΑ
Πρωτοφανή επίπεδα κρατικού δανεισμoύ, υψηλό κόστος αποπληρωμής, σύμφωνα με τη S&P

Στο ιστορικό υψηλό των 1,44 τρισ. ευρώ θα εκτοξευθεί ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός των ευρωπαϊκών κρατών φέτος, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 1,39 τρισ. ευρώ του 2009, σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor’s. Σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα θα διαμορφωθεί, επίσης, ο καθαρός δανεισμός των κρατών, μη συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της ωρίμανσης τίτλων. Αυτός εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 762 δισ. ευρώ, ποσό εξαπλάσιο σε σχέση με το 2007, ενώ το συνολικό βαθμολογούμενο χρέος από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θα εκτοξευθεί στα 8,1 τρισ. ευρώ.

Επτά χώρες εκτιμάται ότι θα απαρτίζουν το 70% του συνολικού κρατικού χρέους σε όλη την Ευρώπη, με την Ιταλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση (18%) και τη Γερμανία (14%) με τη Βρετανία να ακολουθούν (15%). Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί το 2010 στο 10,1% επί του ΑΕΠ, με τα κρατικά ομόλογα να παραμένουν ευάλωτα στις πιέσεις των αγορών, και στο 12,9% του ΑΕΠ στη Βρετανία.

Ο κίνδυνος απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ των ΗΠΑ και της Βρετανίας γίνεται αμεσότερος όσο αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, τόνισε ο γενικός διευθυντής της Moody’s, Πιερ Καλετιέ, προβλέποντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για αυτές τις δύο οικονομίες σε σχέση με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Προς το παρόν, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία βαθμολογούνται σωστά, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση της έγκαιρης απομάκρυνσης των μέτρων στήριξης, διότι σε διαφορετική περίπτωση η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με το σενάριο μετριοπαθούς ανάπτυξης της Moody’s για τις ΗΠΑ, το 7% του ΑΕΠ της χώρας θα δαπανηθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της το 2010.

Δυσοίωνο διαγράφεται το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη S&P. Η σταδιακή απομάκρυνση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα και μια συνακόλουθη αύξηση των επιτοκίων, η σταθερή αύξηση των αναγκών χρηματοδότησης και μια μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να προσθέσουν έως και 300 μονάδες βάσης στην καμπύλη αποδόσεων μέχρι το 2015. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αύξηση των ετήσιων καταβολών σε τόκους έως και 3,9% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, 2,6% για την Πορτογαλία και 2,5% στη Βρετανία και την Ιταλία.

«Σιγήν ιχθύος» από Αλ. Ντάρλινγκ περί της αύξησης φόρων

Αρνήθηκε, χθες, να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση φόρων στο πλαίσιο του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Αλιστερ Ντάρλινγκ. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, ο κ. Ντάρλινγκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «κανένας υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται ποτέ να δηλώσει πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο φορολογικό σύστημα της χώρας την επόμενη πενταετία ή 10ετία». Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται φέτος να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ. Τη σχετική συζήτηση άνοιξε, την περασμένη εβδομάδα, μέλος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης των Εργατικών, που δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η αύξηση των φόρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ύψους 178 δισ. στερλινών, κατά το ήμισυ την τετραετία που ξεκινά το οικονομικό έτος 2011. Η Βρετανία δεν είναι, πάντως, η μοναδική χώρα που δέχεται πιέσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τον περιορισμό των δανειακών της αναγκών. Ενδεικτικό είναι ότι ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός των ευρωπαϊκών κρατών διαμορφώθηκε το 2009 στα 1,39 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s".