Διαβάζουμε στην "Ημερησία":
"Η χρηματοπιστωτική κρίση και η οικονομική ύφεση που αυτή προκάλεσε, κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στα εισοδήματα των Γερμανών το 2009. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε πέρυσι -έστω και οριακά, κατά 0,4%- κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Συγκεκριμένα (όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα), το κατά κεφαλήν εισόδημα των Γερμανών διαμορφώθηκε στα 27.648 ευρώ, έναντι 27.751 ευρώ το 2008.
Αντιθέτως, πάντα όσον αφορά στο 2009, η μέση ωριαία αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 3%. Περισσότερο από όλους επλήγησαν οι εργαζόμενοι στον μεταποιητικό κλάδο, των οποίων το εισόδημα υποχώρησε πέρυσι κατά 3,6%.
Τρία σημεία
Σύμφωνα με την έκθεση, τρία ήταν τα στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη μείωση του μέσου εισοδήματος των Γερμανών: Πρώτον, η επέκταση του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης, δεύτερον, η δραστική περικοπή των υπερωριών και τρίτον, η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που αφορούν την υγειονομική τους κάλυψη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν σημαντικά σε επίπεδο κόστους εργασίας το οποίο, υπολογισμένο ανά μονάδα παραγωγής, αυξήθηκε πέρυσι κατά 5,2%, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά το 1992.
Απολύσεις
Αυτό οφείλεται, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των γερμανικών επιχειρήσεων (σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αμερικανικές ή βρετανικές) απέφυγε να προχωρήσει με μαζικές απολύσεις, φοβούμενη ότι μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε την -τόσο σημαντική για τη Γερμανία- κοινωνική ειρήνη, σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει και πάλι το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων.
Μεταποίηση
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αύξηση του κόστους της εργασίας ανά μονάδα παραγωγής καταγράφηκε επίσης στον μεταποιητικό κλάδο -κατά 15,3%- στοιχείο που αποδεικνύει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, ώστε να μη μεταφραστεί άμεσα η οικονομική κρίση σε συντριπτικό πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων".