Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Πετρέλαιο και μέτρα στήριξης

Ενας από τους (χιλιάδες) λόγους που η Οικονομική είναι γοητευτική επιστήμη έγκειται στο ότι μας δίδει την δυνατότητα να ανακαλύπτουμε τις διασυνδέσεις μεταξύ των συνισταμένων, να βρίσκουμε τις αλληλεπιδράσεις τους και να προβαίνουμε σε αναλύσεις και προβλέψεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η μεταβολή μιας μεταβλητής τόσο στα υπόλοιπα μέρη του συστήματος, όσο και γενικό σύστημα. Αλλωστε, αυτό προσπαθούμε και δια μέσου αυτού του blog: να εστιάζουμε στην διασύνδεση φαινομενικά ανεξάρτητων στοιχείων, προκειμένου να αποκτούμε μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για το Οικονομικό - και όχι μόνο- Γίγνεσθαι.

Με ποιόν τρόπο διασυνδέονται τα στοιχεία ενός άρθρου με την υπόλοιπη οικονομική; Με ποιόν τρόπο συνδέεται η μία κουκίδα (είτε αφορά άρθρο, είτε αριθμητικό δεδομένο, είτε σημείο της θεωρίας) με τις υπόλοιπες κουκίδες; Με ποιόν τρόπο διασυνδέονται τα τρισεκατομμύρια δολάρια (και ευρώ) που έχουν δοθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις κυβερνήσεις με την τιμή του πετρελαίου; Τέτοιου είδους ερωτήσεις θα πρέπει να μας απασχολούν, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο σκέψης θα έχουμε την δυνατότητα της εποπτείας, της ανάλυσης και της διαμόρφωσης των προτάσεών μας. Και, έχοντας αποκτήσει μια συνολική εικόνα, θα μπορέσουμε με πολύ μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας να δώσουμε την "μάχη" της επιτυχίας στις εξετάσεις.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στην "Καθημερινή":

" Μικρή βελτίωση της ζήτησης για το 2010 βλέπει ο ΟΠΕΚ

Ελαφρώς ανοδικά αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου φέτος ο ΟΠΕΚ, προειδοποιώντας όμως ότι η βραδεία πορεία της οικονομικής ανάκαμψης επηρεάζει τις προοπτικές του κλάδου.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια οικονομία, που αυτή τη στιγμή στηρίζεται από κρατικά μέτρα τόνωσης», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση του Μαρτίου.

«Τα μέτρα στήριξης έχουν ήδη προσφέρει σημαντική συμβολή στην αναζωογόνηση πολλών κλάδων, περιλαμβανομένης της ενέργειας. Ωστόσο, το ερώτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Εάν αρθούν τα μέτρα αυτά, είναι πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση, πιστεύει το διεθνές καρτέλ του πετρελαίου.

Με δεδομένη την αργή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, η βελτίωση της ζήτησης για πετρέλαιο προβλέπεται να είναι 0,9 εκ. βαρέλια την ημέρα, ή 1,1%, με τον μέσο όρο της κατανάλωσης να εκτιμάται στα 85,2 εκ. βαρέλια την ημέρα".