"Προβληματίζει η αύξηση των επιτοκίων στη Σουηδία
Σε απραξία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι κεντρικοί τραπεζίτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη από τη στιγμή που η σταθερότητα της ανάκαμψης παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Αυτό ακριβώς βάζει τους συναδέλφους τους στις πιο ισχυρές οικονομίες σε δίλημμα, καθώς προσπαθούν να αυξήσουν τα επιτόκια, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της WSJ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σουηδίας, η κεντρική τράπεζα της οποίας αύξησε προχθές τα επιτόκια κατά το ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 0,75%.
Είναι γεγονός ότι η οικονομία της Σουηδίας είναι ανθηρή: τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για εφέτος, ενώ τώρα αναμένει 4,1%. Οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, εκπροσωπώντας περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ.
Επίσης, οι Σουηδοί καταναλωτές εκφράζουν το μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ αύξηση παρουσιάζουν οι δαπάνες των νοικοκυριών και ο δανεισμός. Η δημοσιονομική πολιτική είναι επεκτατική και μπορεί να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό, δεδομένης της χαμηλής αναλογίας χρέους/ΑΕΠ της Σουηδίας.
Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη και το χαμηλό πληθωρισμό, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας θέλει να «αυξήσει λίγο ακόμη την ταχύτητα», με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 1% έως 1,25% έως το τέλος του έτους.
Παρ΄όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα ανησυχεί, όπως και οι αγορές, για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη δική της οικονομία.
Η εξάρτηση της Σουηδίας από τις εξαγωγές την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στην παγκόσμια ανάπτυξη και οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ωθήσουν σε άνοδο τη σουηδική κορόνα με κίνδυνο να κάμψει τις εξαγωγές και την οικονομία.
Αυτό ίσως να αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όταν τα επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες βρίσκονται τόσο κοντά στο μηδέν και αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για πολλούς μήνες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και ένα σχετικά μικρό χάσμα των επιτοκίων ανάμεσα στη Σουηδία και στον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσε να αποτελέσει «μαγνήτη» για τη ροή κεφαλαίου.
Ετσι, η νομισματική πολιτική της Σουηδίας θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής άλλων χωρών, όπως Νορβηγία, Αυστραλία και Καναδάς".