"ΕΕ: Νέες κυρώσεις για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες
Μια σειρά νέων κυρώσεων για τις χώρες της ευρωζώνης που παραβιάζουν συστηματικά τους δημοσιονομικούς κανόνες πρότεινε σήμερα (29/9/2010) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την κρίση χρέους σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη.
Οι προτάσεις θα αυστηροποιήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιβάλλοντας ποινές σε χώρες, οι δαπάνες των οποίων ξεπερνούν τις δημοσιονομικές τους δυνατότητες.
«Για την ευρωζώνη, οι αλλαγές θα ενδυναμώσουν τους μηχανισμούς επιβολής (των κανόνων) και θα περιορίσουν τη ευχέρεια που υπάρχει στην εφαρμογή των κυρώσεων», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
«Με άλλα λόγια, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα βασίζεται πιο πολύ στους κανόνες και οι κυρώσεις θα είναι η φυσιολογική συνέπεια… για τια χώρες που αθετούν τις δεσμεύσεις τους.»
Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι στόχος της Κομισιόν είναι να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις από τα μέσα του 2011.
Το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι πιέσεις των Γερμανών, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ για προώθηση αυστηρότατων κυρώσεων εναντίον των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα και χρέος.
Στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, την Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε και τους ομολόγους του να παραμερίσουν τις διαφωνίες και να αποφασίσουν για τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.
Είχε προηγηθεί και επιστολή του κ. Σόιμπλε σε όλους τους υπουργούς, στην οποία εξέφραζε τη δυσφορία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες της ομάδας.
Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις
Οι κυρώσεις που προτάθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζονται στις χώρες της ευρωζώνης και δεν συμπεριλαμβάνουν την αναστολή των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ προς τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως ήθελε η Γερμανία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, οι προτάσεις για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες – αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – θα αποτελούν μέρος των αλλαγών, ωστόσο η διαδικασία είναι τόσο νομικά περίπλοκη που θα χρειαστεί αρκετό καιρό.
Η νέα νομοθεσία θα επιτρέπει στην Κομισιόν να επιβάλλει πρόστιμα έως και 0,2% του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης που επανειλημμένα αγνοούν τις συστάσεις της.
Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2005, η οποία ήταν πιο «επιεικής» με τους παραβάτες".
Ουδέν σχόλιον (πολύ ορατές, όμως, οι συνέπειες)...