"Συμφωνία για τη Βασιλεία ΙΙΙ
Σε επίσημη συμφωνία για τους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ κατέληξαν οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές και οι κεντρικοί τραπεζίτες, σε μία σαρωτική μεταρρύθμιση η οποία θα υποχρεώσει τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο προκειμένου να αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικές κρίσεις.
Το εποπτικό σώμα της Επιτροπής της Βασιλείας, του οποίου προεδρεύει ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των υφιστάμενων κεφαλαιακών απαιτήσεων, επικροτώντας πλήρως τις συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει οι αρχές στις 26 Ιουλίου του 2010.
Οι νέες κεφαλαιακές μεταρρυθμίσεις θα παρουσιασθούν επισήμως στη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ το Νοέμβριο. Με βάση τα νέα δεδομένα, οι τράπεζες καλούνται να τριπλασιάσουν στο 7% την ποσότητα κορυφαίας ποιότητας κεφαλαίου που θα πρέπει να διαθέτουν έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν μελλοντικές κρίσεις.
Ο δείκτης core Tier 1 για το κεφάλαιο υψίστης ποιότητος -μη διανεμημένα κέρδη ή μετοχές- διαμορφώνεται τώρα στο 4,5% από το σημερινό 2%, ενώ ο συνολικός δείκτης Tier 1 καθορίστηκε στο 6% συγκριτικά με το σημερινό 4%.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο, ξεχωριστό «κεφάλαιο συντήρησης» της τάξης του 2,5% που θα απαρτίζεται από κοινές μετοχές. Ενα «αντισταθμιστικό μαξιλάρι» της τάξης του 0,2% θα απαιτηθεί, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, στην περίπτωση που οι πιστωτικές συνθήκες κριθούν υπερβολικές.
Οι νέοι κανονισμών θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2013, ενώ θα τεθούν πλήρως σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015, για δε τη δημιουργία του νέου «κεφαλαίου συντήρησης» θα υπάρξει ένα διάστημα σταδιακής εισαγωγής του από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019.
Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Αξελ Βέμπερ, χαιρέτισε τους νέους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ, λέγοντας ότι η σταδιακή μεταβατική περίοδος θα επιτρέψει σε όλες τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.
Ωστόσο, στον τραπεζικό τομέα εκφράζονται ανησυχίες ότι οι νέοι αυστηρότεροι κανονισμοί ενδεχομένως να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στα κέρδη των μεγαλύτερων τραπεζών του πλανήτη, πολλές εκ των οποίων έχουν προειδοποιήσει ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ενισχύσει το κόστος πιστώσεων".
Περί του ιδίου ζητήματος και το άρθρο του "Κέρδους":
"Βασιλεία: Αυστήροτεροι κανόνες με μακρά περίοδο χάριτος για τις τράπεζες
Υπερδιπλάσια εποπτικά κεφάλαια καλούνται πλέον να διατηρούν οι τράπεζες σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Βασιλείας, έχοντας, ωστόσο, διορία οκτώ χρόνια να συμμορφωθούν. Σε αυτό κατέληξαν στις 12/9/2010 οι ρυθμιστικές αρχές σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους κινδύνους που προκάλεσε η χρημαοτοοικονομική κρίση στο τραπεζικό συστημα.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας απαιτεί πλέον από τις τράπεζες να διαθέτουν κεφάλαια που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 7% του ενεργητικού τους, συμπεριλαμβανομένου ενός «μαξιλαρίου» (capital buffer) της τάξης του 2,5%, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες κρίσεις.
Σύμφωνα με τους νέους αυτούς κανόνες, οι τράπεζες που δεν ικανοποιούν τα νεά κριτήρια δεν είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, όμως δεν θα μπορούν να διανέμουν μερίσματα.
Οι τράπεζες έχουν λιγότερο από μία πενταετία να συμμορφωθούν με τα κατώτερα όρια του 4,5%( από 2% που ήταν μέχρι σήμερα) για τα ίδια κεφάλαια και του 6% για το Tier 1 ( από 4% σήμερα), ενώ εχουν περίοδο χάριτος μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2019 ανταποκριθούν σταδιακά στον κανόνα του «μαξιλαριού» του 2,5%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η «ομάδα» της Βασιλείας επίσης εργάζεται για τη θέσπιση επιπλέον προϋποθέσεων για τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες που έχουν μεγάλη συστημική σημασία ( Systemically Important Banks).
Οι βασικοί κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ και οι διαφορές με το ισχύον καθεστώς, με μια ματιά:
Tier 1
Βασιλεία ΙΙ :
Δείκτης Tier 1 = 4%
Δείκτης Core Tier 1 = 2%
Βασιλεία ΙΙΙ:
Δείκτης Tier 1 = 6%
Δείκτης Core Tier 1 = 4,5%
(πριν το 2013 το Core Tier 1 = 2%, την 1η Ιανουαρίου 2013 = 3,5%, την 1η Ιανουαρίου 2014 = 4% και την 1η Ιανουαρίου 2015 = 4,5%)
Capital Conservation Buffer ( «μαξιλάρι» )
Βασιλεία ΙΙ :
Δεν υπάρχει μαξιλάρι
Βασιλεία ΙΙΙ:
Ενα περαιτέρω 2,5% στο Τier 1
( πριν το 2016 =0%, την 1η Ιανουαρίου 2016 = 0,625%, την 1η Ιανουρίου 2017 = 1,25%, την 1 Ιανουαρίου 2018 = 1,875%, την 1η Ιανουαρίου 2019=2,5% )
Countercyclical Capital Buffer ( αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέμάτα )
Βασιλεία ΙΙ :
Δεν υπάρχει CCB
Βασιλεία ΙΙΙ:
Eνα περαιτέρω μαξιλάρι της τάξης του 0%-2,5% των ιδίων κεφαλαίων, θα πρέπει να τηρείται εάν το «ζητούν» οι συνθήκες της αγοράς. Οταν για παράδειγμα, οι πιστωτικές αγορές βρίσκονται σε άνθηση, τότε οι τράπεζες οφέείουν να κτίσουν ένα ξεχωριστό μαξιλάρι, το «countercyclical buffer ». Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές είναι υπέυθυνες να αποφασίσουν πότε η οικονομία έχει μπει σε τέτοια φάση, και αυτό αποτελεί μία προσπάθεια επιβράδυνσης του δανεισμού όταν οι πιστωτικές αγορές απειλούνται με υπερθέρμανση, έτσι ώστε να αποφευχθει η δημιουργία φούσκας.
( πριν το 2016 = 0%, την 1η Ιανουαρίου 2016= 0,625%, την 1η Ιανουρίου 2017 = 1,25%, την 1 Ιανουαρίου 2018= 1,875%, την 1η Ιανουαρίου 2019=2,5% )".
Επί του ιδίου θέματος και τοπ άρθρο της "Καθημερινής":
" Αυστηρότεροι κανόνες για τις τράπεζες
Η Βασιλεία ΙΙΙ τους δίνει χρόνο προσαρμογής, αλλά απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια
Ζωρζετ Ζολωτα
Οι τράπεζες μπορεί να έχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Eπιτροπή της Βασιλείας, αλλά δεν θα μπορούν να καταβάλουν μερίσματα στους μετόχους εάν δεν ικανοποιούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Αυτές αναμένεται να είναι αυστηρότερες προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κατάρρευση τράπεζας, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, κεντρικός τραπεζίτης στην Ιταλία, «δεν έχουμε τελειώσει με τη Βασιλεία ΙΙΙ. Εισερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων». Η Βασιλεία ΙΙ, η οποία έθεσε χαλαρές προϋποθέσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς λόγους που προκάλεσαν την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τράπεζες, έως το 2019, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τόσες κοινές μετοχές ώστε να αντιστοιχούν στο 7% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή της Βασιλείας τόνισε, στην επίσημη ανακοίνωση, ότι οι μεγάλες τράπεζες θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Αντίθετα, «οι μικρότερες τράπεζες και ειδικότερα αυτές που χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, στο μεγαλύτερο, τουλάχιστον, μέρος τους».
Η πρώτη προθεσμία της σταδιακής προσαρμογής στη Βασιλεία ΙΙΙ ορίζεται στον Ιανουάριο του 2013, και η τελική τον Ιανουάριο του 2019, οπότε θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλοι οι κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ορίων της ρευστότητας και της μόχλευσης των τραπεζών. Αναλυτικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει,, μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, να έχουν αυξήσει το ελάχιστο όριο των κοινών μετοχών ως προς το σταθμισμένο ενεργητικό –δηλαδή το ενεργητικό όπως αποτιμάται από το κίνδυνο του χαρτοφυλακίου δανείων– από το ισχύον 2% στο 3,5% το 2013 και στο 4,5% το 2015. Ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (Tier 1), δηλαδή οι κοινές μετοχές αλλά και τίτλοι όπως είναι ομόλογα των τραπεζών, θα πρέπει να έχει ενισχυθεί στο 6% έως τον Ιανουάριο του 2015. Το ποσοστό των συνολικών κεφαλαίων (συμπεριλαμβανομένου του Tier 2) θα ενισχυθεί στο 8%. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τράπεζες υποχρεούνται μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 να έχουν αντλήσει ένα επιπλέον 2,5% σε κοινές μετοχές που θα λειτουργούν ως εφεδρικά κεφάλαια, δηλαδή θα αξιοποιούνται σε περιόδους κρίσεων. Η Επιτροπή διευκρινίζει ότι εάν μια τράπεζα δεν έχει αυξήσει το συνολικό ποσοστό κοινών μετοχών στο 7%, δηλαδή 4,5% για το ελάχιστο όριο και 2,5% σε εφεδρικά κεφάλαια, τότε θα στερείται του δικαιώματος καταβολής μερισμάτων στους μετόχους της. Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην Ολλανδία, Νουτ Βέλικ, τόνισε ότι «ο συνδυασμός ενός αυστηρότερου ορισμού και ελάχιστου ορίου τραπεζικών κεφαλαίων με την εισαγωγή εφεδρικών κεφαλαίων θα καταστήσουν τις τράπεζες ισχυρότερες να αντέξουν αντίξοες συνθήκες στην οικονομία και τις αγορές, στηρίζοντας την ανάπτυξη».
Οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες
Περιορισμένες είναι οι άμεσες επιπτώσεις των προωθούμενων εποπτικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ, για τις ελληνικές τράπεζες. Σε ό,τι αφορά την βασικότερη αλλαγή, την αύξηση του ελάχιστου ορίου ιδίων κεφαλαίων στο 6% από 4%, εν πολλοίς δεν αγγίζει τις εγχώριες τράπεζες, καθώς ήδη ο σχετικός δείκτης τους διαμορφώνεται άνω του 6%. Γενικά, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την επάρκεια των κεφαλαίων όσο και τον βαθμό μόχλευσης είναι αισθητά καλύτερη από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των κανόνων της Επιτροπής της Βασιλείας δεν είναι υποχρεωτική για τις μικρές τράπεζες, καθώς αφορά κυρίως τις μεγάλου μεγέθους τράπεζες με ισχυρή διεθνή παρουσία".