"Μείωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα
Τα μέτρα για τη σταθερή μείωση του χρέους δεν θα πρέπει να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας στον απόηχο της κρίσης, εφόσον οι διαμορφωτές πολιτικής αποκαθιστούν τα προβλήματα, όπως επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Στο πλαίσιο αυτό, η BIS εκτιμά ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να μειώνουν το χρέος που συσσωρεύτηκε πριν από την χρηματοοικονομική κρίση. Μελέτη που διεξήγαγε η ίδια η τράπεζα γύρω από 20 συστημικές τραπεζικές κρίσεις οι οποίες ακολούθησαν περιόδους αύξησης πιστώσεων έδειξε ότι στις 17 περιπτώσεις, το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ επανήλθε σε προ της κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους Γκάρι Τανγκ και Κριστιάν Άπερ.
«Εάν η ιστορία μπορεί να αποτελέσει οδηγό, θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη πιο μεγάλη μείωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στα νοικοκυριά, από τη μείωση που έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής μετά την πρόσφατη κρίση.
Η πτώση των τιμών στέγης μπορεί να παρακινήσει τα νοικοκυριά να μειώσουν τα επιθυμητά επίπεδα χρέους, ενώ αντίστοιχα το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής και οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις επιχειρήσεις να μειώσουν τη δική τους μόχλευση», εξηγούν οι δύο οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη μελέτη.
Αυτό σημαίνει ότι τις κρίσεις διαδέχονται παρατεταμένες περίοδοι απομόχλευσης, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη της ΒΙS, η οποία έδειξε ότι σε 17 χώρες, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας, η αναλογία χρέους/ΑΕΠ υποχώρησε κατά μέσο όρο 38% μετά από μία κρίση.
Την ίδια στιγμή, στοιχεία της BIS, έδειξαν ότι τα διασυνοριακά δάνεια που χορηγήθηκαν από τράπεζες αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008.
Οι τράπεζες, διεθνώς, αύξησαν τη δανειοδότηση εκτός των εθνικών συνόρων τους κατά 700 δισ. δολάρια ή 2,1%, στα 33,4 τρισ. δολάρια. Η μεγαλύτερη αύξηση στη χορήγηση δανείων σε διασυνοριακό επίπεδο παρατηρήθηκε στην Κίνα, της τάξης των 42 δισ. δολαρίων, ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν σε Ινδία, Ταϊβάν και Ινδονησία".
Θεωρώ απαραίτητη την ανάλυση του άρθρου εκ μέρους σας. Προκειμένου να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα, θα ήθελα να συνδέσετε το άνω άρθρο με αυτό που ακολουθεί (από το "Βήμα"):
" Νέα μείωση των καταθέσεων τον Ιούλιο
Υποχώρησαν κατά €25,7 δισ., στα €212,28 δισ., από την αρχή του χρόνου