Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Περικοπές δαπανών και φορολογία α λα Γερμανικά

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Οι Γερμανοί επιβάλλουν φόρο στα αεροπορικά εισιτήρια

Η γερμανική κυβέρνηση συντηρητικών-φιλελευθέρων υιοθέτησε σήμερα ένα σχέδιο εξοικονόμησης σχεδόν 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014, με στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης.

Το σχέδιο που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει κυρίως περικοπές των κοινωνικών δαπανών, για παράδειγμα στην αποζημίωση των ανέργων μακράς διάρκειας και στα επιδόματα που καταβάλλονται στους γονείς μικρών παιδιών, περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό, καθώς και την εισαγωγή ενός φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια των πτήσεων που ξεκινούν από τη Γερμανία.

Ο φόρος αυτός θα είναι 8 ευρώ για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, κυρίως εντός της Ευρώπης, 25 ευρώ για προορισμούς μεσαίων αποστάσεων, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και 45 ευρώ για τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Ο φόρος, η οποίος αναμένεται ότι θα αποφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2011. Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για την επιβολή του διαβεβαιώνοντας ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στη Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης στο σχέδιο οικονομιών της γερμανικής κυβέρνησης μέσω της αύξησης του οικολογικού φόρου και μιας μεταρρύθμισης της νομοθεσίας για τις πτωχεύσεις.

Η συντηρητική καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα λιτότητας στις αρχές Ιουνίου και είχε επικριθεί έντονα στη Γερμανία και το εξωτερικό για τις εν δυνάμει αρνητικές επιπτώσεις του στην οικονομική ανάκαμψη.

Όμως "αυτή η συζήτηση σταμάτησε", διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι "απαραίτητη προϋπόθεση για μια διαρκή οικονομική ανάπτυξη".

Ένας φόρος στις εταιρείες που χειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ο οποίος προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και επρόκειτο να αποφέρει περίου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα. Θα εξεταστεί χωριστά στο τέλος του μήνα.

Η Γερμανία προβλέπεται ότι θα έχει φέτος δημόσιο έλλειμμα άνω του 5% και υποσχέθηκε να το κατεβάσει το 2013 κάτω από το όριο του 3% που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες. Από το 2016 θα πρέπει εξάλλου να σέβεται το όριο στο δημόσιο χρέος που προβλέπεται από το σύνταγμά της".