" Πρώτη παγκοσμίως στις λιανικές πωλήσεις η Κίνα από το 2016
Bloomberg
Η Κίνα θα χρισθεί πρώτη στον κόσμο στις λιανικές πωλήσεις, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και στον τομέα αυτό από το 2016. Αυτό προβλέπει ο Χουάνγκ Χάι, πρώην βοηθός υπουργός Εμπορίου του Πεκίνου, στηριζόμενος στους ραγδαίους ρυθμούς αύξησης των λιανικών πωλήσεων στη χώρα από τις αρχές του 21ου αιώνα – και σε σχέση με τον πιο αδύναμο αμερικανικό ρυθμό αύξησής τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Κίνα παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ετήσια αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 14,5%, ενώ οι ΗΠΑ 4,6%. Αν διατηρηθούν αυτοί οι ρυθμοί, οι λιανικές πωλήσεις θα φθάσουν τα 34 τρισ. γουάν (5 τρισ. δολάρια) στην Κίνα το 2016. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χουάνγκ, η αύξηση είναι πολύ πιθανό να επιβραδυνθεί μετά το 2016, για να διαμορφωθεί σε επίπεδα της τάξης του 10%, με τη συνολική ετήσια αξία των λιανικών πωλήσεων να ξεπερνά τα 50 τρισ. γουάν έως το 2020. Ο αξιωματούχος ωστόσο προέβλεψε ότι η Κίνα θα χρειαστεί «αρκετό» χρόνο για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στη βάση της τελικής κατανάλωσης, ήτοι στη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες μαζί. Τα στοιχεία περί λιανικών πωλήσεων υπολογίζονται διαφορετικά στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της πρώτης, συνυπολογίζονται κάποιες κυβερνητικές δαπάνες. Σύμφωνα με αναλυτές, αν τα μεγέθη υπολογιστούν με βάση συγκρίσιμα στοιχεία, η άνοδος της Κίνας στην κορυφή θα πραγματοποιηθεί μεν, αλλά «πολύ αργότερα». Η κινεζική οικονομία έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας την ιαπωνική. Οι ρυθμοί ανάπτυξής της είναι τριπλάσιοι από εκείνους των ΗΠΑ. Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα θεωρείται κλειδί για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ θα περιορίσει τις διεθνείς ανισορροπίες στην αποταμίευση και στις καταναλωτικές δαπάνες".
Εάν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, να είστε βέβαιοι ότι πολλά θα αλλάξουν στον παγκόσμιο χάρτη. Μια κινεζική παροιμία λέει: "να εύχεσαι να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς". Πράγματι, έχουμε την τύχη να είμαστε εν ζωή την στιγμή που γεννώνται ριζικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές δεν θα αφορούν μόνο στο οικονομικό επίπεδο, αλλλά και σε θέματα νοηματοδότησης των εννοιών.