"Οι ούγγροι δανειολήπτες στα όρια της πτώχευσης
Του Μπάμπη Μιχαήλ
Οξύ κοινωνικό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ουγγαρία εξαιτίας της αδυναμίας των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Ο εθνικός σύνδεσμος οφειλετών εκτιμά ότι 2 με 3 εκατομμύρια πολίτες της χώρας της κεντρικής Ευρώπης δεν γνωρίζουν σήμερα πώς θα ξεπληρώσουν την επόμενη δόση του δανείου τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες να απειλούνται με κατάσχεση του σπιτιού τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια. Εξ αυτών 100.000 περίπου ήταν στεγαστικά.
Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, στις εποχές των χαμηλών επιτοκίων και της ανεξέλεγκτης πιστωτικής επέκτασης. Ακολουθώντας επιθετική πολιτική οι τράπεζες, εγχώριες και ξένες, χορήγησαν μαζικά δάνεια ως επί το πλείστον σε ξένο νόμισμα που είχε χαμηλότερο επιτόκιο.
Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα 2/3 του συνολικού δανεισμού των ουγγρικών νοικοκυριών, περίπου 5,4 τρισ. φιορίνια, να είναι σήμερα σε ξένο νόμισμα και εξ αυτών, το 82% σε ελβετικό φράγκο. Η συνολική αξία των χορηγηθέντων σε ελβετικό φράγκο στεγαστικών δανείων είχε φθάσει στα τέλη του περασμένου Μαΐου τα 2,2 τρισ. φιορίνια (10,2 δισ. δολάρια), έναντι μόλις 133,8 δισ. φιορινιών στις αρχές του 2005.
Με το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης στα τέλη του 2008, τα περισσότερα από τα νοικοκυριά βρέθηκαν ξαφνικά να κολυμπούν στα βαθιά και άγνωστα γι' αυτά νερά. Πέραν των επιπτώσεων που έφερε στην τσέπη τους η ύφεση και τα σκληρά προγράμματα λιτότητας που ακολούθησε -ύστερα από συστάσεις του ΔΝΤ- η προηγούμενη κυβέρνηση, εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν και την καθίζηση του εθνικού νομίσματος.
Ραγδαία ήταν η υποτίμηση του φιορινιού έναντι του ελβετικού φράγκου (έχασε 35% από το 2008) αλλά και των υπόλοιπων ισχυρών νομισμάτων στα οποία έχουν δοθεί τα δάνεια. Πρακτικά αυτό σήμαινε δραματική αύξηση του ύψους των δόσεων των δανείων.
Η εκλογή της νέας συντηρητικής κυβέρνησης τον Απρίλιο, οι άστοχες δηλώσεις των στελεχών της -που παρομοίαζαν την οικονομική κατάσταση της χώρας με την Ελλάδα- και το πάγωμα των πιστώσεων του ΔΝΤ αργότερα, επιδείνωσαν περισσότερο τα πράγματα και οδήγησαν το φιορίνι σε πτώση 4% τον Ιούνιο και στο ιστορικό χαμηλό των 219 φιορινιών έναντι του ελβετικού φράγκου στις αρχές Ιουλίου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οφειλέτες.
Η νέα κυβέρνηση επέβαλε μορατόριουμ στις κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες μέχρι τις 15 Απριλίου του 2011 και σχεδιάζει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας, η οποία θα απορροφήσει τα επισφαλή δάνεια και θα μετατρέψει όσους έχουν στεγαστικά δάνεια σε ενοικιαστές των σπιτιών τους.
Η κυριότητα των τελευταίων, σύμφωνα με τα σχέδια, θα περάσει στο Δημόσιο. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες, όμως το ΔΝΤ αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό. Οι νεοφιλελεύθεροι εγκέφαλοί του υποστηρίζουν ότι το μέτρο στέλνει το μήνυμα στις αγορές «ότι υπάρχουν προβλήματα στις ουγγρικές τράπεζες», επιδεινώνοντας τη θέση του ήδη εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ενώ από την άλλη προτρέπει τον κόσμο να εγκαταλείψει την πληρωμή των δόσεων των δανείων του".
Σχετικά με την Ουγγαρία και το επόμενο άρθρο, από το "Βήμα":
"Οι αγορές «τιμώρησαν» την Ουγγαρία