Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ξανά περί Ιρλανδίας και Οίκων αξιολόγησης

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Πολυμέτωπη επίθεση στην Ιρλανδία
Η Moody’s προειδοποίησε ότι ίσως υποβαθμίσει το κρατικό χρέος της χώρας εντός της εβδομάδας

Σοφια Σκουλικαρη

«Μπαράζ προειδοποιήσεων» εξαπολύουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατά της Ιρλανδίας, πυροδοτώντας ράλι στα spread των 10ετών κρατικών ομολόγων της, συμπαρασύροντας την Πορτογαλία και κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για τα προβλήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μια ημέρα μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της Anglo Irish Bank κατά τρεις βαθμίδες από τη Moody’s, ο οίκος ανακοίνωσε ότι μπορεί να υποβαθμίσει και το κρατικό χρέος της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η Standard & Poor’s, που προειδοποιούσε με νέα υποβάθμιση του χρέους της χώρας, λόγω του αυξανόμενου κόστους στήριξης της ιρλανδικής τράπεζας. Αναλυτής της Fitch χαρακτήρισε σε συνέντευξη «όχι εντελώς ασφαλή» τη σημερινή βαθμολογία της χώρας ΑΑ-. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα spread στα 10ετή ομόλογα εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997, φθάνοντας έως και τις 475 μονάδες βάσης, με το κόστος ασφάλισης ομολόγων έναντι χρεοκοπίας (CDS) να εκτοξεύεται στις 519 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα ιστορικά υψηλά άγγιξε και το spread στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα, διευρυνόμενο στις 446 μονάδες βάσης, ενώ το CDS των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων άγγιξε τις 450 μονάδες βάσης. Αυτό σε μια ημέρα που, κατά κοινή ομολογία των αναλυτών, δεν υπήρξαν σημαντικές οικονομικές ειδήσεις για την πορτογαλική οικονομία, μετά την προχθεσινή προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι η χώρα θα πρέπει να επεκτείνει τα μέτρα λιτότητας όπως το πάγωμα των μισθών, ώς το 2013, και να προχωρήσει «τάχιστα» σε αυξήσεις φόρων στις πωλήσεις και τα ακίνητα για να θέσει ξανά υπό έλεγχο το έλλειμμά της. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, ήλπιζε μέχρι πρότινος ότι θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα σταδιακά, από 9,3% του ΑΕΠ το 2009 σε 7,3% φέτος, στηριζόμενος σε αναπτυξιακά μέτρα. Η αντίδραση των αγορών τον προσγείωσε στον προϋπολογισμό του 2011, που συζητείται από χθες στη Βουλή. Αυτός προβλέπει ταχύτερη συρρίκνωση του ελλείμματος, κάτω από το 3% ώς το 2012, και σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους".


Περί των οίκων αξιολόγησης διαβάζουμε σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας:

" Συνέβαλαν στην αστάθεια οι οίκοι αξιολόγησης

Οι αξιολογήσεις του κρατικού χρέους από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης συνέβαλαν στη χρηματοοικονομική αστάθεια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οπως επισημαίνει, οι υποβαθμίσεις βασίζονται σε χρηματοοικονομικούς κανόνες και αυτόματες ρυθμίσεις που πρέπει να περιορισθούν, καθώς μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στις αγορές. Οι οίκοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διάρθρωση του δημοσίου χρέους και τις παράπλευρες επιβαρύνσεις του, για τις οποίες οι κυβερνήσεις καλούνται να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Οι οίκοι, σημειώνει το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να καθυστερούν τις αλλαγές των αξιολογήσεών τους, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιτείνει τις υπερβολές του οικονομικού κύκλου. Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί για τις συγκρούσεις συμφερόντων που προκαλεί επιχειρηματικό μοντέλο των μεγάλων οίκων, καθώς για τις αξιολογήσεις τους πληρώνονται από τους εκδότες των ομολόγων, δημιουργώντας εν δυνάμει πιέσεις για υψηλή βαθμολογία. Εκτιμά, ωστόσο, ότι αν πλήρωναν οι επενδυτές για τις αξιολογήσεις, θα πίεζαν εκείνοι τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να καθυστερήσουν τις υποβαθμίσεις ώστε να αποφύγουν πωλήσεις ομολόγων".