"Η ανάπτυξη και η ποιότητα της παραγωγής
Η χώρα μας, παρά τη σημερινή οικονομική κρίση, βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο ευημερίας σύμφωνα με τις κατατάξεις των διεθνών οργανισμών, εφόσον κατατάσσεται στις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Οι κατατάξεις αυτές γίνονται με ποσοτικά κριτήρια και αφορούν κυρίως το κατά κεφαλήν εισόδημα και άλλα αριθμητικά μεγέθη, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία, αλλά πολύ δύσκολα ενσωματώνουν ποιοτικά κριτήρια. Μερικά παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Ενώ έχουμε πολλούς γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, πράγμα που μας κατατάσσει σε πολύ υψηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών του κόσμου, η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών δεν είναι ανάλογη. Επίσης, ενώ έχουμε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα και μεγάλο ποσοστό φοιτητών στο σύνολο του πληθυσμού, σε σχέση με άλλες χώρες, το επίπεδο ποιότητας των σπουδών δεν μας ικανοποιεί κ.λπ.
Βεβαίως, το επίπεδο της ποιότητας αποκαλύπτεται, όταν οι διεθνείς κατατάξεις περιλαμβάνουν κυρίως ποιοτικά κριτήρια (ανταγωνιστικότητα, διαφθορά κ.ά.), όπου η θέση της χώρας μας καταβαραθρώνεται.
Ολοι ξέρουμε ότι η απόσταση με ποσοτικά και με ποιοτικά κριτήρια, που υπήρχε μεταξύ της χώρας μας και των χωρών της δυτικής Ευρώπης, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20-30 χρόνια. Ομως, η απόσταση μειώθηκε πολύ περισσότερο ποσοτικά παρά ποιοτικά. Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από παραδείγματα κακής ποιότητας εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών παραγόμενων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Βεβαίως, τίθεται το ζήτημα του ορισμού της ποιότητας. Προφανώς, η ποιότητα ορίζεται ως ένα σύνολο θετικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Πόσο όμως θετικών δεν μπορεί να ορισθεί απόλυτα, αλλά μόνο συγκριτικά. Επίσης, τα κριτήρια ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών αλλάζουν καθώς αλλάζουν και οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν μέσα στο χρόνο. Θα μπορούσε συνεπώς να ορισθεί η ποιότητα ως ένα σύνολο θετικών χαρακτηριστικών των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται και ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες σε μια ορισμένη χρονική περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αν έτσι ορίσουμε την ποιότητα, τότε το επίπεδό της προσδιορίζει και το επίπεδο πραγματικής ανάπτυξης και όχι απλώς ποσοτικής ευημερίας μιας χώρας. Στη χώρα μας, πόσο μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι το επίπεδο της ποιότητας σχεδόν όλων των προϊόντων που παράγονται και των υπηρεσιών που προσφέρονται ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σημερινή εποχή, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε μια οποιαδήποτε χώρα της δυτικής Ευρώπης;
Το ερώτημα είναι γιατί η χώρα μας, η οποία έχει επιτύχει ένα υψηλό επίπεδο εισοδηματικής ευημερίας σε σχέση με άλλες χώρες, δεν μπορεί να επιτύχει και ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας παραγωγής που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μ' άλλα λόγια, γιατί η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει υψηλό επίπεδο πραγματικής ανάπτυξης;
Μήπως στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, που επιβάλλει τη μείωση της ευημερίας, ήρθε η ώρα για στροφή προς την ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, που θα ικανοποιούν τους έλληνες πολίτες και ταυτόχρονα θα βελτιώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Μήπως ήρθε η ώρα της πραγματικής ανάπτυξης; Οι μεταρρυθμίσεις, που επιχειρούνται στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς, έχουν ακριβώς αυτό το στόχο. Η επιτυχία τους εξαρτάται και από τη συμμετοχή των πολιτών".