"Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της 21ης Σεπτεμβρίου 2010 διάρκειας 13 εβδομάδων.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,975%. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές και ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές 90 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης. Οπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στο Reuters, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν περίπου το 72% της έκδοσης.
To spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μετά την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς, έκδοση των εντόκων γραμματίων.
Συγκεκριμένα, έπεσε μέχρι τις 889 μονάδες βάσης, από 907,7 πριν την έκδοση. Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) σημείωσε πτώση 11 μονάδων στις 833".
Βεβαίως, το ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε κάτω από 4% και το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης έκδοσης καλύφθηκε από ξένους επενδυτές (εν αντιθέσει με την έκδοση ΕΓΕΔ στις 14/9/2010, η οποία καλύφθηκε κυρίως από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες) , δεν αποτελεί μυστήριο. Οπως σωστά αναφέρει στην "Ελευθεροτυπία" ο κ. Δημήτρης Κοντογιάννης:
"Προβλέψιμες έχουν καταστεί οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του Δημοσίου μετά την πρόταση της τρόικας να διεξάγονται κάθε μήνα. Τα ποσά που ζητεί το κράτος είναι μικρότερα, και επομένως απορροφούνται πιο εύκολα από τους ενδιαφερόμενους.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν που το επιτόκιο στη χθεσινή δημοπρασία των εντόκων 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε κάτω από το 4%, όπως σωστά προέβλεπαν (πάλι) μερικοί τραπεζίτες. Ομως, αυτή τη φορά δεν υπάρχει ελληνικός «δάκτυλος». Αλλοι είναι οι λόγοι που πήγε καλά η δημοπρασία. Πρώτον, η ΕΚΤ διεξάγει δημοπρασία -τρόπος του λέγειν, αφού ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των τραπεζών- στις 30 Σεπτεμβρίου και επομένως οι ενδιαφερόμενες τράπεζες μπορούν να αντλήσουν τρίμηνη ρευστότητα με επιτόκιο λίγο πιο πάνω από το 1%. Αν λοιπόν αγόραζαν χθες ελληνικά έντοκα 13 εβδομάδων με επιτόκιο κοντά στο 4% θα μπορούσαν να κλειδώσουν μια διαφορά επιτοκίου της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Επιπλέον, οι αγοραστές γνωρίζουν ότι θα πάρουν σίγουρα τα λεφτά τους πίσω μέχρι τότε από τον μηχανισμό στήριξης, οπότε δεν αναλαμβάνουν κάποιο μεγάλο ρίσκο. Δεύτερον και πολύ σημαντικό για κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα, τα ελληνικά έντοκα των 13 εβδομάδων που δημοπρατήθηκαν χθες λήγουν πριν από το τέλος του 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που τα αγόρασαν δεν θα τα εμφανίζουν στα βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς, αφού θα έχουν αποπληρωθεί. Ως γνωστόν, όσο λιγότερα έντοκα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης έχει μια τράπεζα τόσο το καλύτερο για εκείνη, αφού κάτι τέτοιο δεν αρέσει ούτε στους μετόχους της ούτε στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, π.χ. Moody's, S&Ρ, Fitch. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που μεγάλες τράπεζες θέλουν να μειώσουν το άνοιγμά τους σε ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά και, δευτερευόντως, ισπανικά ομόλογα".