Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια Ανεργία

Οπως διαβάζουμε:

" Η κρίση αύξησε τους ανέργους κατά 34 εκατομμύρια

Reuters, A.P., Bloomberg

Τραγικές διαστάσεις έχει λάβει η ανεργία σε παγκόσμια κλίμακα, εφόσον εξαιτίας της κρίσης εκδιώχθηκαν από την αγορά εργασίας 34 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Συνολικά οι άνεργοι φθάνουν σήμερα τα 210 εκατομμύρια, δηλαδή σε επίπεδα πρωτοφανή για τη σύγχρονη ιστορία. Οπως προειδοποίησε μάλιστα ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας ενδεχομένως να μην έχει τόση ισχύ ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στο Οσλο, η οποία κύριο θέμα της είχε την παγκόσμια κρίση και τις επιπτώσεις της στην απασχόληση.

Ο κ. Στρος-Καν εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα περιπέσουν και πάλι σε ύφεση, αν και τόνισε ότι είναι αδύνατον να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος περί μη διπλής ύφεσης κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, ενώ ο επικεφαλής της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, σε αισιόδοξος τόνους προέβλεψε έκρηξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που θα στηρίξει την ανάπτυξη των εταιρειών. Πιο συγκρατημένος ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προέβλεψε ισχνή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σαφώς ταχύτερη στις αναδυόμενες. Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας ανεργίας, υπογράμμισαν ο γενικός διευθυντής της ILO, Χουάν Σομαβία και ο κ. Στρος-Καν, απαιτεί κατεπείγουσα κινητοποίηση, ενώ η καλύτερη θεραπεία είναι η ανάκαμψη της ζήτησης. Αναφερόμενοι στα οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα σε πολλές χώρες, δήλωσαν πως η επίλυσή τους δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ανακόψει την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης. Αλλωστε, ένας άλλος τρόπος να αντεπεξέλθουν οι οικονομίες στην κρίση είναι να εφαρμόσουν στοχευμένα προγράμματα για να συνδράμουν όσους αναζητούν εργασία. Η διοχέτευση των κρατικών επιδοτήσεων στις κοινωνικά πιο ευάλωτες ομάδες, επίσης, θα έχει θετικό αντίκτυπο.

Στόχος της συνόδου του Οσλο είναι να επιτευχθεί συναίνεση για πιο συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας. Η υψηλή ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν ανυπολόγιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί, θα απομυζήσει τη ζωντάνια της ανάκαμψης. Οσοι τίθενται εκτός παραγωγής, επωμίζονται μία παρατεταμένη απώλεια εισοδήματος, το προσδόκιμο ζωής τους μειώνεται και οι μορφωτικές και επαγγελματικές προοπτικές των παιδιών τους επιδεινώνονται, ανέφερε ο επικεφαλής της ILO, Χουάν Σομαβία. «Δεν πρέπει να υποτιμούμε το τραγικό γεγονός ότι θα υπάρξει μία νέα γενιά αποκομμένη από την εργασία, η οποία βαθμηδόν θα απολέσει τις δεξιότητές της», συμπλήρωσε ο κ. Στρος-Καν. Οπως κατέληξαν αμφότεροι, είναι σημαντικό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην απασχόληση και τις λελογισμένες πολιτικές κοινωνικής προστασίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο".