Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Συνθήκη της Λισαβόνας
Οι «27» εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι να καταρτίσει το κείμενο των αλλαγών στη Συνθήκη, κάτι που θα γίνει σε συνεργασία με την Κομισιόν. Η τροποποίηση της Συνθήκης αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ βασικό στόχο αποτελεί η αποφυγή δημοψηφισμάτων, μια χρονοβόρα διαδικασία που είχε ακολουθηθεί από πολλές χώρες για την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης αποφασίστηκε σε αντικατάσταση του προσωρινού που συστάθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας και ο οποίος λήγει το 2013.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το Reuters, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και δεν πρόκειται να αλλάξει ο ισχύων κανόνας που ορίζει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να αναλάβουν η μία το χρέος της άλλης.
Επίσης, στο προσχέδιο συμπερασμάτων οι «27» χαιρετίζουν την συμμετοχή της Κομισιόν στην προετοιμασία του μόνιμου μηχανισμού. Μεταξύ άλλων, ο μόνιμος μηχανισμός προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και του ΔΝΤ, καθώς και την παροχή δανείων σε χώρες που αιτούνται βοήθειας υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Σημεία συμφωνίας
Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων:
Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ συμφωνούν ως προς την ανάγκη σύστασης μόνιμου μηχανισμού κρίσης για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ.
Ο μηχανισμός θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης που συστάθηκε την άνοιξη, έπειτα από την ελληνική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι την προπαρασκευαστική εργασία για τη γενική διευθέτηση του μελλοντικού μηχανισμού.
Ειδικότερα, θα πρέπει να επεξεργασθεί τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό. Οι τράπεζες οι οποίες δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. θα εξετασθεί επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων.
Οι χώρες που θα προσφεύγουν στον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρά κριτήρια.
Περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Ένωσης:
Με στόχο τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι ηγέτες της ΕΕ «καλούν τον πρόεδρο» της ΕΕ να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν και πάλι το θέμα τον Δεκέμβριο «ώστε να λάβουν την τελική απόφαση» για την «περιορισμένη» τροποποίηση της Συνθήκης, ώστε όλες οι μετατροπές να έχουν επικυρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε και εκπνέει η ισχύς του Ταμείου Υποστήριξης.
Η τροποποίηση της Συνθήκης μπορεί να γίνει μέσω μιας «απλοποιημένης διαδικασίας», που θα επιτρέψει τη γρήγορη εξέλιξή της και θα δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης.
Αφαίρεση δικαιώματος ψήφου
Η εξέταση της ρήτρας αυτής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία, αναβάλλεται. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι «θα εξετάσει αργότερα το θέμα πιθανής προσωρινής αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβουλίων για τις χώρες της ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα». Αυτή η επιλογή δεν θα αντιμετωπίζεται παρά «σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης».
Δεδομένων των αντιρρήσεων μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην ιδέα αυτή, δεν είναι πολύ πιθανή η θέσπιση των πολιτικών αυτών κυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν με απροθυμία να ξεκινήσουν την επιχείρηση τροποποίησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών επικύρωσής της, μόλις έναν χρόνο μετά την έναρξη της ισχύος της και έπειτα από την εξαιρετικά δύσκολη έγκρισή της από τη Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία".
Για το ίδιο θέμα, στο "Κέρδος":
"EE: Αλλάζει η Συνθήκη της Λισαβόνας
Να προχωρήσουν σε περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας αποφάσισαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμβαδίζοντας με τις θέσεις που είχαν εκφράσει οι δύο μεγάλες δυνάμεις, Γερμανία-Γαλλία. Στόχος να δημιουργηθούν αμυντικοί μηχανισμοί έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών και ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, κ. Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. «Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης».
Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.
Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.
Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το Ευρώ. Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες".
Επί του θέματος η "Ελευθεροτυπία":
"Εβαλαν τους «δανειστές» στην Ε.Ε.
Την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας ούτως ώστε να καλυφθεί θεσμικά μόνιμος μηχανισμός στήριξης των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικό έλλειμμα και χρέος, επέβαλε επί της ουσίας χθες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που άρχισε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Βρυξελλών...
Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ότι στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, εκτός από τα κράτη-μέλη, να έχουν ρόλο τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως εξάλλου η κ. Μέρκελ είχε εξαρχής προτείνει".
«Πρόστιμο» για τους παραβάτες του Συμφώνου αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε.
Στα δύο η Ευρώπη για τις πολιτικές ποινές που θα επιβάλλονται στις «άτακτες χώρες»
Συμφωνία όσον αφορά στις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται στους παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής. Χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ ή και δημόσιο χρέος που θα υπερβαίνει το όριο του 60% του ΑΕΠ θα καλούνται να καταβάλουν «πρόστιμο» υπό μορφή δεσμευμένων καταθέσεων. Οι 27 συμφώνησαν και σε περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Συνεχίζεται το παζάρι για τις πολιτικές ποινές που θα επιβάλλονται στις "άτακτες" χώρες.
Οι προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, είναι, οι εξής:
- Σε περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το όριο του 3%, τότε θα προβλέπεται προθεσμία έξι μηνών για να ληφθούν τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα. Μάλιστα η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων θα ενεργοποιείται ακόμη και για τις χώρες το έλλειμμα των οποίων πλησιάζει ταχύτατα το κρίσιμο όριο του 3%, χωρίς όμως να το υπερβαίνει. Αν ύστερα από αυτό το διάστημα (έξι μηνών), το κράτος-μέλος δεν συμμορφώνεται, θα του επιβάλλεται οικονομική ποινή. Η ποινή αναμένεται να παίρνει τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων οι οποίες σε πρώτη φάση θα είναι έντοκες, σε δεύτερη φάση άτοκες, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για μεγάλη χρονική περίοδο, το ποσό θα διανέμεται στις χώρες που τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας.
- Οικονομικές ποινές θα επιβάλλονται και στις χώρες-μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ.
- Κυρώσεις θα προβλέπονται και για τις χώρες που εμφανίζουν απώλεια ανταγωνιστικότητας. Η πορεία της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας, θα εκτιμάται σε ετήσια βάση. Το κράτος-μέλος, αρχικά θα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συστάσεις ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται και οικονομικές κυρώσεις.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός "μηχανισμού επίλυσης κρίσεων", στα πρότυπα του Ταμείου στήριξης που δημιουργήθηκε τον Μάιο για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη μεταξύ των αρχηγών των χωρών, καθώς η Γερμανία με τη στήριξη της Γαλλίας θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του Ταμείου την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Αργά τη νύχτα, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν μια περιορισμένη αλλαγή στη Συνθήκη της Λισαβόνας με στόχο να δημιουργηθεί ένα μόνιμο δίχτυ προστασίας για τις χώρες της ευρωζώνης, ανακοινώθηκε από μια διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι ευρωπαίοι ηγέτες που συνήλθαν στις Βρυξέλλες ενέκριναν το κείμενο μετά από πολύωρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες "καλούν τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι να καθοδηγήσει τις διαβουλεύσεις" για τις αλλαγές αυτές της Συνθήκης, που ζητήθηκαν από τη Γερμανία, υπογραμμίστηκε από την ίδια πηγή".
Για το ίδιο θέμα, η "Ημερησία":
"Ευρώπη: Καμπάνες για χρέη και ελλείμματα και μόνιμο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων
Στη δημιουργία αμυντικών μηχανισμών έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης και τη δυνατότητα να προβλέπεται από το Σύμφωνο η ελεγχόμενη πτώχευση συμφώνησαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο αμυντικός μηχανισμός θα εμπλέκει στη χρηματοδότησή του και τον ιδιωτικό τομέα ενώ την "τεχνική" αναμόρφωση του Συμφώνου θα επεξεργαστεί και θα προτείνει τον Δεκέμβριο ο κ. Ρόμποϊ.
Η πρόταση της Γερμανίας, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, είναι για ένα μόνιμο σύστημα που πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους. Ο νέος Μηχανισμός δηλαδή θα εμπλέκει στη χρηματοδότησή του και τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο τα κράτη-μέλη όπως ισχύει για το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ του οποίου η ισχύς λήγει στα μέσα του 2013.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι θεσμικοί που θα δανείζουν τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης,μετά τα μέσα του 2013 και τη λήξη της ισχύος του Ταμείου των 750 δισ. ευρώ (και του δανείου των 110 δισ. ευρώ), θα αναλαμβάνουν μέρος του κινδύνου χρεοστασίου της εν λόγω χώρας και τα ομόλογα θα εμπεριέχουν εξ αρχής τον κίνδυνο του "hair cut". Ομως το κόστος δανεισμού για τις υπρχρεωμένες χώρες χωρίς την εν μέρη κάλυψη από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης - δεν μπορεί να προβλεφθεί ούτε που μπορεί να φτάσει ούτε αν θα είναι εφικτό.
Ειδικότερα, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ένωσης και ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών. Ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Πιο συγκεκριμένα, εάν ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του, τότε θα μπορεί σε συνεννόηση με τους πιστωτές (χώρες, ιδιώτες, τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες) να προχωρεί σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους του σε πρώτη φάση μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και σε δεύτερη μέσω διαγραφής μέρους αυτού. Στην περίπτωση αυτή η χώρα θα τίθεται υπό οικονομική κηδεμονία με παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διαχειριστή που θα είναι μια οντότητα με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης. Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.
Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το Ευρώ.
Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες.
Ωστόσο η Γερμανία δεν εξασφάλισε την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου. "Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", πρόσθεσε".
Φυσικά και θα έχουμε συνέχεια επί του θέματος...