Γράφει, επί του θέματος, ο κ. Χρήστος Μέγας στην "Ελευθεροτυπία":
"Για έναν στους 4 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν ΙΚΑ, προκειμένου να μην αυξηθεί η ανεργία. Με τον κίνδυνο το Ιδρυμα να οδηγηθεί στον ιδιωτικό δανεισμό.
Ωστόσο η αγορά θα ενισχυθεί με ρευστότητα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα γλιτώσουν οι επιχειρήσεις από τα ασφάλιστρα για τη διατήρηση 200.000 θέσεων εργασίας.
Με την ελπίδα, όπως την εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, «το ΙΚΑ να ισορροπήσει τα έσοδά του από τη μη αύξηση της ανεργίας, αλλά και την περιστολή των φαρμακευτικών και υγειονομικών δαπανών».
Εξάλλου, κάθε νέος άνεργος «επιβαρύνει το ίδρυμα με 500 ευρώ το μήνα από χαμένα ασφάλιστρα συν αλλά 500 που πληρώνει ο ΟΑΕΔ» (επίδομα ανεργίας) κατά τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη. Χωρίς να υπολογίζονται το κοινωνικό κόστος και η αιμορραγία στην οικογένεια του ανέργου.
7 νέα προγράμματα 10 που «έτρεχαν»
Από τα 7 νέα προγράμματα διατήρησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, τα 4 αφορούν επιδότηση των επιχειρήσεων με τις εργοδοτικές εισφορές.
Και από τα 17 προγράμματα που συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη, τα 9 επίσης αφορούν σε ασφαλιστική... σεισάχθεια προκειμένου να εξευμενιστούν οι επιχειρήσεις ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.
Και με την υποχρέωση της επιχείρησης να διατηρήσει τον μισθωτό στην εργασία για ακόμη 6 μήνες, ενώ για να ενταχθεί απαιτείται για τρεις μήνες να μην έχει κάνει απολύσεις.
Για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα δεν τέθηκαν προϋποθέσεις (π.χ. μείωση τζίρου, κλάδος σε κρίση κ.ά.) και καθώς η κυβέρνηση καθυστέρησε να ανακοινώσει προγράμματα κατά της ανεργίας, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν τα σχετικά ποσά να εκταμιευτούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, για την ένταξη φαίνεται ότι θα τηρηθεί... σειρά προτεραιότητας.
Συνολικά, από τις 667.000 θέσεις απασχόλησης που ενισχύονται ή επιδοτούνται με το ποσόν των 2,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να τονωθεί η αγορά εργασίας, οι 437.350 αφορούν σε επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τουλάχιστον 12 μήνες.
Χωρίς να υπολογίζονται και οι 200.000 θέσεις απασχόλησης που διασφαλίζονται λόγω της συγκράτησης ακόμη μιας θέσης εργασίας για κάθε θέση που επιδοτείται με το μη μισθολογικό κόστος (καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών).
Δηλαδή, εκτός από τις 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας υπάρχει παράλληλα και η υποχρέωση των εργοδοτών να μην απολύσουν άλλους 200.000 εργαζόμενους. Και καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν ξεπερνούν τους 2 εκατ. εργάτες και υπαλλήλους (σ.σ. πλην ΔΕΚΟ, δημοσίων επιχειρήσεων και τραπεζών, οπότε ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ανέρχεται στα 2,5 εκατ.), σε πλήρη εφαρμογή των ανωτέρω προγραμμάτων πάνω από το 22% των απασχολουμένων (πλήρως ή μερικώς, με συμβάσεις αορίστου ή ορισμένου χρόνου κ.λπ.) δεν θα επιβαρύνουν την επιχείρηση που εργάζονται με ασφάλιστρα.
5 δισ. οφειλές ΙΚΑ προς ΟΑΕΔ
Με δεδομένο ότι αφ' ενός οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πολύ υψηλές -και αυτό προβάλλουν σαν πρόβλημα πολλές φορές οι επιχειρήσεις για την επέκταση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας- και αφ' ετέρου ότι το ΙΚΑ οφείλει άνω των 5 δισ. στον ΟΑΕΔ, τα νέα προγράμματα εστράφησαν στην κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών.
Ο ΟΑΕΔ διαμορφώνει προγράμματα που κοστίζουν στο ΙΚΑ και έτσι οδηγούν σε αναγκαστική εξυπηρέτηση μέρους των οφειλών του Ιδρύματος.
Αλλά το ΙΚΑ θα στερηθεί έσοδα έως και 1 δισ. το νέο χρόνο (μόνο από την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών σε 200.000 μισθωτούς), έτσι «εξετάζεται και η πιθανότητα δανεισμού» κατά τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Ηδη το ΙΚΑ αναζητεί τις ασφαλιστικές εισφορές της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τέλους του έτους για να καλύψει ανισορροπία στα φετινά έσοδα και λόγω επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών σε 70.000 εργαζομένους (τουρισμός, νεοεισερχόμενοι κ.ά.).
Στα νέα προγράμματα προβλέπεται ακόμη η επιδότηση των νέων έως 24 ετών, πάλι με τις ασφαλιστικές εισφορές, η μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε «επιταγές» πρόσληψης (σ.σ. έως τώρα αυτό το πρόγραμμα δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον), τοπικά προγράμματα για τους Νομούς Θεσσαλονικής και Καστοριάς ή για επιχειρήσεις που έκλεισαν (Ασπίς).
Επίσης προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών στον τουρισμό για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (το οποίο καθυστέρησε αδικαιολόγητα), επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών, επιχορήγηση ατόμων με αναπηρία ή ευπαθών ομάδων για την ένταξη στην αγορά εργασίας κ.ά.
Για ανάχωμα στην ανεργία έκανε λόγο η Λ. Κατσέλη, ενώ ο διοικητής του ΟΑΕΔ Η. Κικίλιας μίλησε για «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» και προσπάθεια «σύζευξης των ανέργων με τους επιχειρηματίες».