"«Κανόνας» πλέον οι παρεμβάσεις
Οι αρχές της Ταϊλάνδης επέβαλαν χθες φόρο στις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε κρατικό χρέος, η Ιαπωνία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης για αποδυνάμωση του γιεν και η Κίνα -για μία ακόμη φορά- διέψευσε τις προσδοκίες για ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν.
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ταϊλάνδης συμφώνησε χθες στην επιβολή παρακρατούμενου φόρου 15% στα κεφαλαιακά κέρδη και στα έσοδα από τόκους, τα οποία προέρχονται από ξένες επενδύσεις σε κρατικό χρέος, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την άνοδο του εθνικού νομίσματος (του μπαχτ), το οποίο έχει ενισχυθεί κατά 11% από τις αρχές του έτους και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης, το 1997.
Με το δολάριο να παραμένει κοντά σε χαμηλά 15 ετών έναντι του γιεν, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα, επανέλαβε ότι οι αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των υπερβολικών διακυμάνσεων στις αγορές συναλλάγματος, παρά τη γενικότερη αποδοκιμασία από τους εταίρους της Ιαπωνίας για την παρέμβαση του προηγουμένου μήνα.
Εξάλλου, η επιμονή της Κίνας ότι η ανατίμηση του γιουάν θα πρέπει να είναι σταδιακή, αποτελεί μείζον εμπόδιο στην ανατίμηση των ασιατικών συναλλαγματικών ισοτιμιών, την οποία οι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία για την αποκατάσταση των ανισορροπιών στην παγκόσμια οικονομία. Και η προοπτική κοπής περισσότερου χρήματος από τη Fed συνεπάγεται αποδυνάμωση του δολαρίου και περαιτέρω άνοδο των ισοτιμιών από αναδυόμενες αγορές.
Σε δηλώσεις του από το Πεκίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, εν μέσω σημαντικών διαφορών μεταξύ εμπορικών εταίρων σε ζητήματα συναλλαγματικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, ο Κριστιάν Νουαγιέ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι η άμεση παρέμβαση στις αγορές χρέους θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση του κανόνα, παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες χρειάζεται να φροντίσουν για την αποτελεσματικότητα των αγορών.
«Από το 2008, η ενεργός παρουσία σχεδόν όλων των κεντρικών τραπεζών σε διάφορα τμήματα των αγορών θα μπορούσε να συνεπάγεται ότι η άμεση παρέμβαση στις αγορές έχει καταστεί βασικός τρόπος λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο... Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται κατ' εξαίρεση», διευκρίνισε ο κ. Νουαγιέ".