Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

My Beautiful Laundrette No3 (*)

Οπως διαβάζουμε:

" Λύση διά της... παρατάσεως στον επαναπατρισμό

Της Ευγενιας Tζωρτζη

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα μας, καθώς την επόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Το χαμηλό ενδιαφέρον που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, υποχρεώνει το υπουργείο σε δεύτερες σκέψεις και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Τα στοιχεία από τις τράπεζες κάνουν λόγο για μερικές μόλις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το μέτρο έχει λειτουργήσει ελάχιστα. Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται ότι η δυνατότητα επαναπατρισμού συνέπεσε με την πλέον αρνητική οικονομική συγκυρία, όπου είχε χαθεί κάθε ψήγμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. Με αυτό το σκεπτικό θεωρούν ότι η προοπτική της παράτασης διευκολύνεται στην παρούσα φάση, καθώς, αν και η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από την ύφεση, η αξιοπιστία της χώρας δεν βρίσκεται στο ναδίρ. Με δεδομένο ότι χαρακτηριστικό των Eλλήνων είναι να λαμβάνουν αποφάσεις την τελευταία στιγμή, οι τράπεζες δεν αποκλείουν ένταση της κινητικότητας τις επόμενες ημέρες και όχι μόνον από εκείνους που έσπευσαν την κρίσιμη περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου να βγάλουν χρήματα από τη χώρα, φοβούμενοι την πτώχευση.

Στο επίκεντρο είναι κυρίως όσοι φορολογούνται στην Ελλάδα και διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, τις οποίες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν. Η δυνατότητα που δίνει ο νόμος για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων απαλλάσσει οριστικά τους κατόχους τους από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και επιτρέπει τη νόμιμη χρήση τους. Οπλο αποτελεί η ρητή διάταξη του νόμου ότι «μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών, οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιούν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που έχουν τα εν λόγω φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε τράπεζες της αλλοδαπής», όπερ σημαίνει άρση του απορρήτου.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ακόμα και αυτών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., όπως η Ελβετία, επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να ζητήσουν πλήρη κατάλογο των Eλλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό, και οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να παραχωρήσουν τα στοιχεία.Οσοι ευθυγραμμιστούν, θα απολαμβάνουν γενική αμνηστία για τα κεφάλαια που θα επαναπατρίσουν, πληρώνοντας φόρο 5% σε περίπτωση που τα χρήματα τα τοποθετήσουν σε προθεσμιακό λογαριασμό ελληνικής τράπεζας ή 8% εάν τα κεφάλαια δηλωθούν, αλλά μείνουν στο εξωτερικό. Αν τα κεφάλαια που εισαχθούν τοποθετηθούν σε τίτλους του Δημοσίου ή αμοιβαία κεφάλαια ή διατεθούν εντός διετίας από την εισαγωγή τους για την αγορά ακινήτου ή την ανέγερση οικοδομής ή άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το 50% του φόρου που έχει καταβληθεί.

Με την καταβολή του φόρου, εξαντλείται όχι μόνον η φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου φυσικού ή νομικού προσώπου, αλλά όπως ορίζει ο νόμος, «για τα κεφάλαια αυτά δεν ερευνάται ο τρόπος απόκτησής τους και λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς μεταξύ της συνολικής δαπάνης που προκύπτει και του εισοδήματος που δηλώνεται ή προσδιορίζεται από τη φορολογούσα αρχή».


(*): Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενα posts (εδώ και εδώ). Για μια ακόμη φορά, οφείλουμε να καταλάβουμε τί σημαίνει και ποιές συνέπειες επιφέρει η τελευταία παράγραφος του παρόντος άρθρου.