"Έλληνες αγοράζουν στο Λονδίνο και ανεβάζουν τις τιμές
Ανοδικά ωθεί τις τιμές στο Λονδίνο το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου στελέχους της μεγαλύτερης ιστοσελίδας στεγαστικών ζητημάτων στην Βρετανία, σε πολλές περιοχές του Λονδίνου οι αγοραστές είναι περισσότερο ο κανόνας παρά η εξαίρεση.
«Οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι υπάρχει κύμα αγοραστών από την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς επενδυτικούς θύλακες για τα μετρητά τους. Το Λονδίνο παραμένει δημοφιλές, γεγονός που θα συντηρήσει το επίπεδο τιμών στο ακριβό σκέλος της αγοράς ακινήτων, σε αντίθεση με το υπόλοιπο της χώρας».
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Οκτώβριο οι πωλητές ακινήτων στο Λονδίνο αύξησαν το επίπεδο των τιμών στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου εξαμήνου, αδιαφορώντας για τις προκλήσεις που προβάλει η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από το τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου".
"Ελληνες αγοράζουν όσο - όσο σπίτια στο Λονδίνο
Επιχειρηματίες και εφοπλιστές κατά κύριο λόγο, αλλά και όσοι έχουν αποταμιεύσεις 100-500 χιλ. ευρώ, οι καλύτεροι αγοραστές
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα η κτηματαγορά «βουλιάζει» λόγω έλλειψης αγοραστών, στη Βρετανία οι τιμές «απογειώνονται» επειδή οι Ελληνες αγοράζουν τοις μετρητοίς κτήρια, ειδικά στη βρετανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg, υπάρχει μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες και Ιταλούς αγοραστές.
Οπως επισημαίνει ο Μάιλς Σίπσαϊντ, εμπορικός διευθυντής του μεγαλύτερου δικτυακού τόπου ακινήτων στη Βρετανία, Rightmove, «οι αγοραστές με μετρητά είναι περισσότερο ο κανόνας, παρά η εξαίρεση σε πολλές περιοχές του Λονδίνου». Οπως επισημαίνει το Bloomberg, οι κτηματομεσίτες από τη Βρετανία αναφέρουν «απόβαση» Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν ασφαλή καταφύγιο για τα μετρητά τους και αγοράζουν όσο - όσο, με το Λονδίνο να παραμένει δημοφιλές, γεγονός που κρατά στα ύψη της τιμές, κυρίως σε ακριβά ακίνητα.
Τιμές
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο οι πωλητές ακινήτων στο Λονδίνο αύξησαν το επίπεδο των τιμών που ζητούν, στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου εξαμήνου.
Στο Λονδίνο, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 5% έναντι του Σεπτεμβρίου, στις 418.778 λίρες (479.136 ευρώ). Στην υπόλοιπη Βρετανία, αυξήθηκε κατά 3,1% στις 236.849 λίρες (270.986 ευρώ). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο η μέση τιμή ενός σπιτιού στο Λονδίνο ανερχόταν σε 269.971 στερλίνες ή 306.500 ευρώ.
Πριν από μερικούς μήνες, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Εξπρές» έκανε λόγο για ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία Ελλήνων αγοραστών ακινήτων σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου, μαζί με Ινδούς, Πακιστανούς, Κινέζους, γεγονός που ανέβαζε τις τιμές κατά 10% σε ένα μήνα. Επιχειρηματίες και εφοπλιστές είναι κατά κύριο λόγο οι αγοραστές διαμερισμάτων αξίας άνω των 2 εκατ. λιρών σε πανάκριβες περιοχές του Λονδίνου όπως στο Μέιφερ, στο Νάιτμπριτζ, στο Μάρλεμπον, στο Ρίτζεντς Παρκ, στο Τσέλσι.
Κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι πρόσφατα Ελληνας αγόρασε τρία διαμερίσματα αξίας άνω των 7 εκατ. λιρών, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει κι άλλοι με οικονομική επιφάνεια. Υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι με αποταμιεύσεις 100-500 χιλιάδες ευρώ που αγοράζουν μερίδια από μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων και καταστημάτων και καρπώνονται τα ενοίκια αλλά και την υπεραξία.
Στο στόχαστρο των Ελλήνων ακίνητα του Λονδίνου
- Στις 479 χιλιάδες ευρώ η μέση ζητούμενη τιμή για ακίνητα στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο, αυξημένη κατά 5%
- Διαμερίσματα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ αγοράζουν οι Ελληνες
- Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ, Τσέλσι είναι οι περιοχές που προτιμούν για αγορές οι Ελληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές
- Υπάρχουν Ελληνες με αποταμιεύσεις 100-500 χιλ. ευρώ που αγοράζουν μερίδια από εταιρείες - ιδιοκτήτες μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών
- Υψηλή φορολογία στα ακίνητα, ειδικά τα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ και φόβος για τις αποταμιεύσεις, οι βασικοί λόγο της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό".