Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ξανά ο μονεταρισμός στην Βρετανία...

Οπως διαβάζουμε σε Reuters και Bloomberg:

" Πονοκέφαλος η ισορροπία πληθωρισμού και ανάπτυξης

Σε αιχμηρό δίλημμα μεταξύ καταπολέμησης του πληθωρισμού και τόνωσης της ανάπτυξης φαίνεται να βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι εναλλακτικές που διαθέτει για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής εγκυμονούν τους αντίστοιχους κινδύνους για την οικονομία της Βρετανίας. Στη διαπίστωση αυτή συνοψίζεται η ανάλυση του Ντέιβιντ Μάιλς, μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, που επισημαίνει πως, αν μεν η τράπεζα διατηρήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στον πληθωρισμό, ενώ αν επιβάλει πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, κινδυνεύει «να χτυπήσει στο κεφάλι μια ανάκαμψη που βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή φάση».

Στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, ο κ. Μάιλς εξέφρασε την προβληματική του και δήλωσε αβέβαιος ως προς το «πού βρίσκεται η ανάπτυξη και οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία και που θα βρίσκονται σε 12 με 18 μήνες». Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία χαρακτήρισε «πανίσχυρο εργαλείο, στο οποίο ενδέχεται να καταφύγουμε». Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε τα επιτόκια της στερλίνας στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 0,5% και διατήρησε το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 200 δισ. στερλίνες. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως θα διατηρήσει την ίδια πολιτική και το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία της Βρετανίας πλήττεται ταυτοχρόνως από το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης Κάμερον, αλλά και από τον πληθωρισμό, που βρίσκεται σε επίπεδα πάνω από τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δισεκατομμυριούχο Φίλιπ Γκριν, ιδιοκτήτη του ομίλου Arcadia Group, τα επιτόκια της στερλίνας θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η βρετανική οικονομία βρίσκεται στη δίνη μιας καταιγίδας. Μολονότι εξέφρασε την ελπίδα πως «τα χειρότερα έχουν παρέλθει» και ότι η βρετανική οικονομία σημειώνει «καλή πρόοδο», ο εν λόγω επιχειρηματίας επισήμανε πως η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αργή όπως και ο ρυθμός χορήγησης πιστώσεων από τις βρετανικές τράπεζες, γι’ αυτό και υπάρχουν κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη.

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τον πληθωρισμό να παραμένει τον Σεπτέμβριο στο 3,1%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς. Ο δείκτης παραμένει σταθερός από τον Ιούλιο, καθώς η υποχώρηση των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια, στη βενζίνη και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εξουδετερώθηκε από το αυξημένο κόστος των ενδυμάτων, των υποδημάτων, των τροφίμων και των ποτών. Ο Σεπτέμβριος καταγράφεται, έτσι, ως ο ένατος συναπτός μήνας που ο πληθωρισμός της Βρετανίας βρίσκεται κατά περισσότερο από μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο του 2%".