Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Αμεσες Ξένες Επενδύσεις και νόμίσματα

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Ο κίνδυνος πολέμου νομισμάτων αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα παραμείνουν στο 1,1 τρισ. δολ., μειωμένες 25% σε σχέση με τα χρόνια προ της κρίσης

Ο κίνδυνος ενός πολέμου ισοτιμιών αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό και πλήττει τις ροές ξένων άμεσων επενδύσεων, προειδοποίησε χθες ο Τζέιμς Ζαν, αξιωματούχος της υπηρεσίας εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD). Οπως προειδοποίησε χθες από τη Γενεύη, οι πολυεθνικές εταιρείες μετριάζουν τα σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό, γεγονός που διογκώνει τις συνέπειες του ανταγωνισμού στην αγορά συναλλάγματος εις βάρος της ανάπτυξης.

Αντιμέτωπες με ένα διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας που σκιάζει τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου επιδιώκουν να καταστήσουν τις εξαγωγές τους ελκυστικότερες σε σχέση με αυτές των εμπορικών εταίρων τους, επιχειρώντας, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας και της Κίνας, να ελέγξουν την ισοτιμία των νομισμάτων τους. Αλλες λαμβάνουν μέτρα για να αναχαιτίσουν την άνοδο του νομίσματός τους, αποβλέποντας στη συγκράτηση μεγάλου κύματος εισροών ξένων κεφαλαίων, που πιέζει υψηλότερα το νόμισμά τους. Αυτός ήταν ο στόχος της Βραζιλίας, όταν αποφάσισε ότι θα αυξήσει τον φόρο στις ξένες επενδύσεις των κρατικών ομολόγων της. Ομοίως, στην Ινδία, ξένοι επένδυσαν 7,1 δισ. δολάρια σε μετοχές και ομόλογα της χώρας τον Σεπτέμβριο, ποσό που αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ.

Τα αποτελέσματα αυτής της στάσης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απεικονίζονται στα τελευταία στοιχεία σε ό, τι αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2010, οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και κατά 15% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Ζαν, οι ξένες άμεσες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες για το σύνολο του έτους, στα 1,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή θα είναι κατά 25% μειωμένες σε σχέση με τα χρόνια που προηγήθηκαν της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μάλιστα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη τόνισε ότι η υποτίμηση των νομισμάτων είναι «δίκοπο μαχαίρι» σε ό, τι αφορά τις επενδύσεις. Οπως εξήγησε, μπορεί να ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις και κατ’ επέκταση να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα μιας χώρας στο διεθνές εμπόριο, καθιστώντας πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της. Ταυτόχρονα, όμως, μειώνεται η αξία των εσόδων και των κερδών μιας ξένης εταιρείας κατά τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων της, γεγονός που αποθαρρύνει τις πολυεθνικές από την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. «Μια σημαντική αύξηση των ροών ξένων άμεσων επενδύσεων παραμένει απόμακρη προοπτική», καταλήγει ο κ. Ζαν. Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες επαναπατρίζουν τα κέρδη τους, λόγω φόβων για μια περαιτέρω υποτίμηση των ισοτιμιών.

Η πτώση στις ξένες άμεσες επενδύσεις είναι περισσότερο αισθητή στις αναπτυγμένες χώρες, όπου οι προοπτικές και τα περιθώρια κερδοφορίας δεν είναι τόσο μεγάλα σε σχέση με τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στις ΗΠΑ, οι εισροές κεφαλαίων μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ, στα 28,5 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας οριακά τα αντίστοιχα 28 δισ. δολάρια που εισέρρευσαν στην Κίνα. Μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων προορισμών ξένων άμεσων επενδύσεων ήταν το Χονγκ Κονγκ και η Ρωσία".