Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
"Φορολογική αμνηστία ζητούν οι πολυεθνικές
Προκειμένου να επαναπατρίσουν δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ
Φορολογική αμνηστία προκειμένου να επαναπατρίσουν δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται «παγιδευμένα» στο εξωτερικό ζητούν οι πολυεθνικές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Κολοσσοί όπως η General Electric δηλώνουν «πρόθυμοι» να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στις ΗΠΑ, αρκεί να μην πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο, στο 25-35%, αλλά «κάτι πιο ανταγωνιστικό». Τα δε κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, ανέρχονται στο 30-40% του σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων που κατέχουν σε ρευστό οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του Standard & Poor’s πλην χρηματοοικονομικού κλάδου.
Η κυβέρνηση προς το παρόν αρνείται να συζητήσει μια τέτοια προοπτική. Ωστόσο, ο χειρισμός των κεφαλαίων που βρίσκονται υπό ξένη δικαιοδοσία γίνεται θέμα όλο και πιο ακανθώδες από πολιτική όσο και οικονομική άποψη στις παρούσες συνθήκες υποτονικής ανάκαμψης: Αρκετές πολυεθνικές επικαλούνται τη φορολογική νομοθεσία των ΗΠΑ ως σημαντικότερο εμπόδιο για τον επαναπατρισμό. Διαψεύδουν έτσι τον ισχυρισμό των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικανών ότι οι εταιρείες είναι απρόθυμες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της χώρας λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι μεταρρυθμίσεις στην περίθαλψη και τον τραπεζικό τομέα.
Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν όχι μόνο το ύψος του ρευστού, αλλά και εκείνο του χρέους. Προειδοποιούν επίσης ότι αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις, το Κογκρέσο θα ενθαρρύνει «κακή συμπεριφορά» εκ μέρους των δικαιούχων, οι οποίοι μπορεί εν τέλει να διανείμουν το επαναπατρισθέν ρευστό στους μετόχους αντί να επενδύσουν. Τονίζουν, δε, ότι η έλλειψη επενδύσεων δεν είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα της οικονομίας. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται μέλη της κυβέρνησης.
Τα διαθέσιμα στοιχεία για τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι ελάχιστα. Ωστόσο, στον «εκπατρισμό» πρωτοστατούν οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας και περίθαλψης. Οπως εκτιμάται, οι οκτώ μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν από κοινού ρευστό 200 δισ. δολαρίων, με τις Cisco, Microsoft, Google, Apple και Oracle να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας".