Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Απαραίτητες διευκρινήσεις

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker) (ενδεικτικά είπε: «Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες». «Αλλά ήταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος, και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές, γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση». «Ήξερα, ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα»).

Ενδεικτικό το παρακάτω άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":

"Μια βόμβα με δύο αλήθειες

Η «ΒΟΜΒΑ» που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης περιέχει δύο λυτρωτικές -μέσα στον κυνισμό τους- αλήθειες. Μία για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις δύο μεγαλύτερες χώρες της και μία για την Ελλάδα.

Οι αλήθειες αυτές λέγονται, βεβαίως, με μεγάλη καθυστέρηση, τώρα που η χώρα μας έφτασε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ομως, δεν αναιρείται η αξία τους.

ΤΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΑ όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης -Επιτροπή, Κεντρική Τράπεζα- και οι χώρες που αποτελούν την ατμομηχανή της, Γερμανία και Γαλλία, γνώριζαν το ελληνικό πρόβλημα. Γνώριζαν, δηλαδή, ότι η συνεχής συσσώρευση χρεών, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, κάποια στιγμή θα οδηγούσε σε οικονομικό αδιέξοδο.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ, αλλά το παρέκαμπταν. Αλλοι σιωπούσαν και όσοι, κατά καιρούς, έλεγαν κάποια κουβέντα, το έκαναν μόνον όταν τα δημοσιονομικά στοιχεία έδειχναν να εκτροχιάζονται. Πρωταγωνίστριες σ' αυτό το παιχνίδι σκοπιμοτήτων και συμφερόντων, η Γερμανία και η Γαλλία, των οποίων η Ελλάδα ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ο καλύτερος πελάτης. Οι πάσης φύσεως εξαγωγές τους προς τη χώρα μας είχαν φτάσει σε ιλιγγιώδη ποσά και τεράστιο μερίδιο σ' αυτές είχαν -και εξακολουθούν να έχουν- οι εξοπλισμοί.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, η Ελλάδα δανειζόταν αφειδώς όλα αυτά τα χρόνια για να αγοράζει τα γερμανικά και γαλλικά προϊόντα. Γιατί, λοιπόν, οι χώρες αυτές να ανησυχήσουν και να προειδοποιήσουν για το ελληνικό πρόβλημα; Κάτι τέτοιο μπορεί να μετρίαζε τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, όμως θα προκαλούσε βλάβη στα δικά τους συμφέροντα. Φυσικά, προτίμησαν να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Και «αντέδρασαν», ιδίως η Γερμανία, μόνον όταν είδαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να απειλήσει το σύνολο της ευρωζώνης και τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν μεγάλο ποσοστό του ελληνικού χρέους.

ΟΜΩΣ, η «βόμβα» Γιουνκέρ περιέχει και μια μεγάλη αλήθεια για την Ελλάδα. Για τις κυβερνήσεις της, διαχρονικά, οι οποίες ακολούθησαν την εύκολη οδό της συνεχούς υπερχρέωσης. Πού πήγε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων; Στην εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών, οι οποίες έφτασαν σε πρωτοφανή ύψη την τελευταία δεκαετία. Από κοντά και οι πελατειακές ανάγκες, που οδήγησαν στη στρεβλή μεγέθυνση του εν ευρεία εννοία κράτους.

ΤΩΡΑ που η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας ταρακούνησε το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, ήρθαν οι «ομολογίες» και οι εκρήξεις «αυτοκριτικής», όπως η προχθεσινή του Γιουνκέρ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ; Μόνο που αυτό το «αργά» το πληρώνουν ήδη ακριβά οι Ελληνες πολίτες. Πλάι στη βαριά ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων υπάρχει η ίδια ή και μεγαλύτερη των σημερινών «κηδεμόνων», που ήξεραν και δεν μιλούσαν, γιατί κέρδιζαν".