Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Σωτηρία και χάσμα

Διαβάζουμε το άρθρο του κ. Ιαν Καμπελ (Ian Campbell) στο Reuters:

"Ο θρίαμβος της Χιλής υπενθυμίζει το τεράστιο χάσμα πλουσίων - φτωχών

Ευφορία στη Χιλή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «εθιστεί» σε μία ασυνήθιστα ευχάριστη είδηση – η ιστορία ενός ατυχήματος σε ορυχείο που δεν τέλειωσε με το θάνατο των μεταλλωρύχων αλλά τη σωτηρία τους από τα έγκατα της γης.

Και η Χιλή απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας. Μία χώρα που έχει ιστορικά καταφέρει να διοικείται πιο αποτελεσματικά από τις υπόλοιπες στη Λατινική Αμερική και η οποία νιώθει ότι αυτό σπάνια αναγνωρίζεται διεθνώς. Αλλά η διάσωση-θαύμα υπενθυμίζει ακόμα μία άβολη αλήθεια – ότι οι «φαντάροι» στην αναζήτηση του οικονομικού πλούτου δεν τυγχάνουν της κατάλληλης προστασίας ή αμοιβής.

Αν οι μεταλλωρύχοι είχαν πεθάνει από την κατάρρευση της στοάς στις αρχές Αυγούστου, το συμβάν θα είχε μάλλον καταγραφεί ως ένα αιματηρό δυστύχημα και ο κόσμος θα είχε γρήγορα προχωρήσει παρακάτω. Αλλά η καινοτομία, το κουράγιο και η ευφυΐα τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή.

Οι θαμμένοι συνήθως δεν επιστρέφουν, η αντοχή που επέδειξαν στον προσωρινό τους ενταφιασμό αποτέλεσε μια θριαμβευτική επίδειξη θάρρους, η ανέλκυσή τους στην επιφάνεια ήταν ένα τεχνικό επίτευγμα. Ο στόχος τώρα θα πρέπει να είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η ευφυΐα, η ενέργεια και η αφοσίωση θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στα ορυχεία παγκοσμίως.

Η διάσωση έκανε τους μεταλλωρύχους σταρ. Όλοι τους θα κερδίσουν χρήματα. Η εμπειρία που τους έφερε κοντά στο θάνατο μπορεί να αποδειχθεί η πλέον τυχερή τους. Αυτό είναι μία ακόμα χαρούμενη ιστορία.

Η διάσωση θα έχει επίσης επιπτώσεις για τη Χιλή. Το ηθικό του κόσμου έχει αναπτερωθεί. Η ρυθμιστική αρχή για τα ορυχεία αναδιαρθρώνεται. Κάποια επισφαλή ορυχεία έκλεισαν.

Αλλά οι εργάτες σε αυτά τα ορυχεία θα ανακουφιστούν που οι ζωές τους τώρα κινδυνεύουν λιγότερο, ή θα θρηνήσουν επειδή δεν έχουν πια δουλειά και η έλλειψη εισοδήματος θα καταστρέψει τις ζωές τους; Ελάχιστοι δουλεύουν στα έγκατα της γης από επιλογή. Είναι η οικονομική ανάγκη που τους οδηγεί εκεί.

Πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες αναπτύσσονται γρήγορα. Οι εργάτες τους συχνά δουλεύουν υπό επικίνδυνες συνθήκες για λίγα χρήματα. Ωστόσο τεράστιες περιουσίες δημιουργούνται. Η διάσωση στη Χιλή μάς θυμίζει το αγεφύρωτο, παγκόσμιο χάσμα πλούτου – στον αναπτυσσόμενο κόσμο αλλά και στον αναπτυγμένο. Κάποιες δουλειές είναι επικίνδυνες από τη φύση τους αλλά οι εργάτες θα πρέπει να προστατεύονται κατά το δυνατόν περισσότερο και να αμείβονται ανάλογα με τους κινδύνους που διατρέχουν. Η ανάδυση από τον τάφο μας το θυμίζει αυτό".