Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Προμήνυμα (κινδύνου)

Οπως διαβάζουμε στην"Ημερησία":

"Ευρωζώνη: Ανάσα από την μεταποιητική δραστηριότητα
Αν και παραμένει πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, η μεταποίηση έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των 57,6 μονάδων που καταγράφηκε τον Απρίλιο, παρά την βελτίωση τον προηγούμενο μήνα, όταν ο ρυθμός αύξησης των προσλήψεων κατέγραψε υψηλό 2-1/2 ετών

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα του Markit που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη 2/11/2010. O δείκτης ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 54,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 54,1 μονάδες και πάνω από τις 53,7 μονάδες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έρευνα σε 2.000 εταιρίες.

Αν και παραμένει πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, η μεταποίηση έχει σημειώσει σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των 57,6 μονάδων που καταγράφηκε τον Απρίλιο, παρά την βελτίωση τον προηγούμενο μήνα, όταν ο ρυθμός αύξησης των προσλήψεων κατέγραψε υψηλό 2-1/2 ετών.

Η αισιοδοξία όμως που προκαλούν τα τελευταία στοιχεία δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι έρευνες που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη θα επιβεβαιώσουν ότι ο μεγαλύτερος κλάδος υπηρεσιών στην ευρωζώνη επιβραδύνεται.

"Οποιαδήποτε βελτίωση του δείκτη ΡΜΙ για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες επιβεβαιώνει ότι η μεταποίηση παραμένει σημαντική κινητήριος δύναμη για την ανάκαμψη της ευρωζώνης", είπε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος του Markit".

Αυτά ως προς την Ευρωζώνη. Οσον αφορά στην Ελλάδα, όπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική μεταποίηση

Σε μεγαλύτερη ύφεση βυθίστηκε ο εγχώριος μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο, με την παραγωγή, την απασχόληση και τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς. Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν για 14o συνεχή μήνα, λόγω των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της χαμηλής ζήτησης στην Ελλάδα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Markit υποχώρησε στις 43,6 μονάδες τον Οκτώβριο από 44,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Και η απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα κατέγραψε νέα μείωση τον Οκτώβριο με ποσοστό μεγαλύτερο του 18% των μελών του πάνελ να αναφέρει περικοπές των θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα του χαμηλού φόρτου εργασίας και του αυξανόμενου κόστους.

Οι τιμές εκροών μειώθηκαν με έντονο ρυθμό για εικοστό πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές χρεώσεων τον Οκτώβριο λόγω της αδύναμης ζήτησης και του έντονου ανταγωνισμού".


Συμπέρασμα: εφ' όσον διατηρηθεί η ενισχυμένη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και εφ' όσον οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν αποκτήσουν άμεσα εξωστρέφεια, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων καταστάσεων (τις οποίες θα αναλύσουμε σε επόμενα posts και εντός του Τμήματος). Αναμένω δικές σας απορίες και παρατηρήσεις (και προβλέψεις: τί μπορεί να επιφέρουν αυτές οι δύο ειδήσεις;)