Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Χρέος, έλλειμμα και τοκοχρεολύσια Ελλάδας

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Αυξήθηκε το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο!
«Πέταξε» στα 336 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο- Βραχνάς το ύψος των εγγυήσεων του Δημοσίου

Στα 336 δισ. ευρώ «πέταξε» το χρέος της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο του 2009 (30 Σεπτεμβρίου) σημειώνοντας άλμα 20 δισ. ευρώ σε τρεις μόλις μήνες λόγω των ελλειμμάτων και της αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού από τη Εurostat. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του χρέους που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε έναν μόλις χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2010, το χρέος εκτινάχθηκε από τα 297 δισ. ευρώ στα 337 δισ. ευρώ. Το άλμα που κατέγραψε μέσα σε 12 μήνες ήταν 13% ή 40 δισ. ευρώ! Καθόλου τυχαία ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε παρουσιάζοντας ότι «το χρέος είναι ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας από το έλλειμμα».

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή εκτιμάται ότι εφέτος το χρέος θα κλείσει στα 330,4 δισ. ευρώ (144% του ΑΕΠ), αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί αυτό το όριο. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το χρέος θα είναι αυξημένο κατά 32 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 298 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι έκλεισε πέρυσι. Διότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης του 2009 αναθεωρήθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ από 115,4% του ΑΕΠ, μια αύξηση 11,4 μονάδων του ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην ένταξη των ΔΕΚΟ στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης που προκάλεσε αύξηση του χρέους κατά 7,75% του ΑΕΠ ή κατά 18,2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης από τις 31.12.2009 ως τις 31.12.2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 44,6 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αύξηση από 31.12.2010 ως 31.12.2011 προβλέπεται να φθάσει τα 19 δισ. ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στην κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, στην ανάληψη χρεών (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΕΓΕΠ, κτλ.), στην εξόφληση υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων και στη χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τρομάζουν οι εγγυήσεις
Και τα χειρότερα έρχονται. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2011 στο 152,6% του ΑΕΠ. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί τουλάχιστον ακόμη για ένα με δύο χρόνια, φτάνοντας στα επίπεδα του 160% του ΑΕΠ.

Πέρα από το ίδιο το χρέος, βραχνάς για την οικονομία της χώρας παραμένει το ύψος των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, που φτάνουν τα 25,4 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται να μετατραπεί σε χρέος αν οι εγγυήσεις καταπέσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) επέβαλαν στην κυβέρνηση να θέσει πλαφόν στις εγγυήσεις. Με βάση το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την άσκηση περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, το όριο εγγυήσεων για το έτος 2011 δεν θα ξεπεράσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ, ενώ για τα έτη 2012 και 2013 η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εγγυήσεις θα είναι μηδενικές.

Αποκαλυπτικό είναι το χρονοδιάγραμμα λήξης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Από το επίπεδο περίπου των 32 δισ. ευρώ το 2011 και το 2012, τα χρέη που ωριμάζουν το 2013 φθάνουν τα 36 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 το ποσό εκτινάσσεται στα 47 δισ. ευρώ.

Μείωση ελλείμματος 30,2%
Μείωση του ελλείμματος κατά 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2% με βάση το σχέδιο προϋπολογισμού έτους 2011 αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2010. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 17,3 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 7,1%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1 δισ. ευρώ), καθώς και στη μείωση των αποδοχών και συντάξεων κατά 1,26 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Παρά ταύτα, καταγράφεται σημαντική υστέρηση εσόδων σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για αύξηση εσόδων το 2010 κατά 13,6% σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009".







Για το ζήτημα του χρέους, διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Αστοχία σε έσοδα και έλλειμμα

Εκτός στόχου κινούνται έσοδα και έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο του έτους ακόμη και με τους αναθεωρημένους στόχους του επίσημου σχεδίου του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο, διαμορφώθηκε στα 17.334 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009, σημειώνοντας μείωση 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους έναντι αναθεωρημένου στόχου 6%, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υστέρηση της τάξης των 890 εκατ. ευρώ. Με βάση, μάλιστα, αυτή την εξέλιξη τα επιπλέον έσοδα που πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 9,4% του ΑΕΠ είναι της τάξης των 10,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι μηνιαίες εισπράξεις δεν υπερβαίνουν τα 4,9 δισ. ευρώ.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Η μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 βασίζεται, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, κατά κύριο λόγο σε μεγάλο περιορισμό των δαπανών. Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,1%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%. Οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση κατά 1.526 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.022 εκατ. ευρώ), καθώς και στη μείωση των αποδοχών και συντάξεων κατά 1.265 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η βελτίωση της απόδοσης των εσόδων κατά το δεκάμηνο σε σχέση με το εννεάμηνο (που η αύξηση ήταν 3,6%) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά περίπου 15% τον μήνα Οκτώβριο, ενώ περαιτέρω σημαντική αύξηση των εσόδων αναμένεται τους τελευταίους δύο μήνες του έτους κυρίως ως αποτέλεσμα της απόδοσης μέτρων όπως η εκούσια κατάργηση φορολογικών διαφορών, η είσπραξη φόρων ακίνητης περιουσίας που εκκρεμούν και η είσπραξη τελών κυκλοφορίας για το 2011.
Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009".


"Εχουμε λεφτά μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου

Το νέο κύμα ανησυχιών και καταστροφικών σεναρίων που πλήττει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας μετά την Ιρλανδία επηρεάζει ευθέως και την ελληνική αγορά, ενώ αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Η διαφαινόμενη λύση του προβλήματος της Ιρλανδίας ανοίγει την όρεξη των κινδυνολογούντων, που τώρα ασχολούνται με το μέλλον της Πορτογαλίας που πλέον βρίσκεται στην αιχμή των προβλημάτων χρέους της ευρωζώνης. Χθες στην ελληνική αγορά το spread του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στις 920 μονάδες βάσης αυξημένο κατά 31 μονάδες βάσης έναντι της Παρασκευής, ενώ τα CDS 5ετίας ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες βάσης.

Το διογκούμενο, αλλά - πάντως - γνωστό πρόβλημα της ανόδου του δημόσιου χρέους, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ακολουθεί την προεξοφλημένη ανοδική του πορεία σε μία στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το τρίτο τρίμηνο του έτους το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 6,2%. Ετσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης είχε φθάσει τα 336,807 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αυξηθεί ακόμη κατά 6,4 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα 343,2 δισ. ευρώ ή 148% του ΑΕΠ, έναντι 298.524 εκατ. ευρώ ή 127% του ΑΕΠ το 2009.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου στο ταμείο του Δημοσίου (ταμειακά διαθέσιμα) υπήρχαν 11,1 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου (7,4 δισ. ευρώ), καθώς εν τω μεταξύ η χώρα εισέπραξε τη δεύτερη δόση του δανείου από την τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, ακόμη και χωρίς την άντληση των ποσών από τον μηχανισμό βοήθειας (2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο και 6,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ τον Ιανουάριο).