Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το επιχειρείν a la Grecque

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Ελαιουργική, Ατλάντικ, Ενωμ. Κλωστουφαντουργία: Δεκανίκι... Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό

Σανίδα σωτηρίας στις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αντλήσουν «φθηνά» κεφάλαια αναζητούν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η στήριξη του Κράτους στις συγκεκριμένες εταιρείες είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζητούν πλέον αυξημένες διασφαλίσεις για να τις τροφοδοτήσουν με «ζεστό» χρήμα. Η «χρυσή» εποχή του πρόσφατου παρελθόντος, όπου οι τράπεζες δάνειζαν αφειδώς, έχει περάσει ανεπιστρεπτί καθώς η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και οι δυσοίωνες προοπτικές της οικονομίας κλονίζουν συθέμελα την τραπεζική πίστη και φέρνουν νέα δεδομένα στις συναλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

Τραπεζικό δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου επιδιώκει να λάβει η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, προκειμένου να ξεφύγει από τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος του δανείου ανέρχεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψει μέρος των υποχρεώσεών της καθώς και τρέχουσες ανάγκές της σε κεφάλαιο κίνησης. Το ποσό αυτό, θα δώσει παράλληλα σημαντική «ανάσα» στην εταιρεία, η οποία συνεχίζει με αμείωτη ένταση των πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της. Πρόγραμμα που αφορά στην πώληση 40 ζημιογόνων καταστημάτων και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Κύκλοι της Ατλάντικ επισημαίνουν πως η διαδικασία μείωσης των υποχρεώσεων προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούν πως στο τέλος θα αναστρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Από τον Αύγουστο, η εταιρεία έχει μεταβιβάσει συνολικά πέντε καταστήματα σε προμηθευτές της, κυρίως στην επαρχία ενώ έκλεισε και ένα στη Χαλκίδα. Πριν από μερικές ημέρες, έλαβε το πράσινο φως από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, κάνοντας ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη σωτηρία της.

Εκταμίευση κεφαλαίων

Την «οδό» της χρηματοδότησης με εγγύηση δημοσίου επιλέγει και η Ελαιουργική, η κορυφαία συνεταιριστική ένωση στη διακίνηση και εμπορία ελαιοκομικών προϊόντων με μέλη της, 58 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα που αντιπροσωπεύουν το 95% των καλλιεργητών ελιάς της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελαιουργική βρίσκεται πολύ κοντά στην εκταμίευση δανείου με κρατική εγγύηση ύψους 5-6 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιήσει για να τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τους ελαιοπαραγωγούς. Την ίδια ώρα, η εταιρεία που βρέθηκε πολύ κοντά στην πτώχευση πριν από περίπου δυο χρόνια, βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της καθώς και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3-4 εκατ. ευρώ σε θυγατρική της. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να περιοριστούν σημαντικά οι ζημιές στο τέλος του 2010 και από το 2011 να αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα κέρδη στα ταμεία της εταιρείας.

Εξυγίανση

Ένας ακόμη όμιλος που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κατάφερε να πάρει κρατικές εγγυήσεις και να λάβει μέχρι σήμερα δάνεια της τάξης των 63 εκατ. ευρώ. Η απόφαση έχει ήδη δημοσιευτεί σε σχετικό ΦΕΚ, ωστόσο η προφορική μέχρι στιγμής άρνηση της Εμπορικής τράπεζας, μίας εκ των πιστωτριών τραπεζών έχει βάλει φρένο στην παροχή κεφαλαίων ύψους 27 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, με το ποσό αυτό θα αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα που υπολογίζονται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου, προκειμένου να «μπει και πάλι στο παιχνίδι». Η εταιρεία έχει επίσης στα χέρια της γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της βιομηχανικής εγκατάστασης στα Οινόφυτα για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τη μίσθωση και άλλων μονάδων παραγωγής της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα με το ποσό των 7,1 εκατ. ευρώ επιχορηγείται από το κράτος η εφημερίδα Εξπρές. Η εταιρεία με απόφαση που υπέγραψε η Λούκα Κατσέλη ως υπουργός Ανάπτυξης πέτυχε να υπαχθεί στις διατάξεις νόμου περί ενίσχυσης επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως όσο το τραπεζικό σύστημα είναι 'άρρωστο' και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει την οικονομία, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση επιχειρηματικά» και προσθέτουν πως «εάν δεν αλλάξει άμεσα κάτι στον τομέα αυτό, τότε μπορεί να ακολουθήσουν χειρότερα από αυτά που βιώνει σήμερα η χώρα». Κλείνουν λέγοντας πως καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα θα παίξει η αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, το οποίο, με τη σειρά του, θα τροφοδοτήσει την αγορά με νέα κεφάλαια που τόσο πολύ έχει ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.

Πρωτοφανές φαινόμενο

Για πρωτοφανές φαινόμενο, ιδιωτικές επιχειρήσεις να παίρνουν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάνει λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος, πρόεδρος των Ελλήνων πιστοποιημένων αναλυτών τονίζοντας πως το γεγονός αυτό δείχνει την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομία που δεν επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση όχι μόνο των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών των ίδιων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις του κ. Μάνου Χατζηδάκη, υπεύθυνος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος σημειώνει πως το πρόβλημα ομαλής χρηματοδότησης της αγοράς παραμένει μεγάλο. Εκτιμά δε πως η κίνηση της Εθνική Τράπεζας να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 2,8 δις. ευρώ μέσω ΑΜΚ και έκδοσης ομολόγου θα ανοίξει τη διατραπεζική αγορά και θα αποκατασταθεί εν μέρει η ροή κεφαλαίων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Ν. Χρυσοχοίδης ΑΧΕ, Νίκος Χρυσοχοίδης εμφανίζεται επιφυλακτικός ως προς την πιθανότητα επιχειρήσεις κατά τεκμήριο προβληματικές που δεν έχουν πλέον γραμμές χρηματοδότησης να αντλήσουν κεφάλαια, ακόμη και με τις εγγυήσεις του Κράτους. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, τους αγρότες και τους ελεύθερους επιχειρηματίες υπήρξε τον Αύγουστο θετική κατά 1,2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, που υπήρξε αρνητική κατά 175 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ροή χρηματοδότησης συνολικά του ιδιωτικού τομέα, τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,2% από 1,4% τον Αύγουστο και 4,1% τον Δεκέμβριο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηδενικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο της οικονομίας μέχρι το τέλος του χρόνου ή ακόμη και αρνητικό ρυθμό το 2011.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται»

Η σημερινή κατάσταση φέρνει στη μνήμη πολλών τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου το Κράτος μέσω του περίφημου Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) αποκτούσε τον έλεγχο άλλοτε ισχυρών επιχειρήσεων που κατέρρεαν. Τότε ήταν η εκρηκτική άνοδος των επιτοκίων πάνω από το 20%, σήμερα είναι η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που αναγκάζει το Κράτος να απλώσει χέρι βοηθείας και να βοηθήσει να σωθούν μεγάλες εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Ο κίνδυνος να εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη το επόμενο διάστημα εξαιτίας της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, δεν φαίνεται να αφήνει στην κυβέρνηση περιθώρια για διαφορετικούς χειρισμούς".


Υ.Γ.: Ελπίζω να μην έχετε πολλές απορίες, πλέον, για το πώς φτάσαμε ως εδώ...