Διαβάζουμε στο "Βήμα":
"85 δισ. ευρώ βοήθεια με 5,8% - Στα 11 χρόνια και η αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας
Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο θα καταλήξει στους όρους για το δικό του πακέτο μετά την ψήφιση του ιρλανδικού προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του πακέτου θα βρίσκεται στο 5,8%, υψηλότερα του ελληνικού.
Το επιτόκιο της συνεισφοράς από το ΔΝΤ (η οποία θα κυμαίνεται στα 22 δισ. ευρώ) αναμένεται να είναι χαμηλότερο της ευρωπαϊκής, και να βρίσκεται κοντά στο 4,5%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν επίσης διμερή δάνεια.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στο Δουβλίνο θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος και άλλα 25 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας θα διατεθούν 50 δισ. ευρώ προς χρήση όπως κριθεί αναγκαίο.
Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε περιθώριο ενός επιπλέον έτους στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.
Tέλος, η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει πως το Δουβλίνο θα διακόψει τη δική του συνεισφορά στο μηχανισμό για την Ελλάδα, που θα έφτανε συνολικά το 1 δισ. ευρώ.
Ο Κλοντ Γιούγκερ που έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις έκανε αναφορά και στην Ελλάδα και στην ανάγκη εναρμόνισης της αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ με αυτό της Ιρλανδίας".
Φυσικά, όπως ήδη γνωρίζουμε, there's no such thing as a free lunch. Αρα, η βοήθεια (στήριξη κατ' ορισμένους, "σωτηρία" -bailout- κατ' άλλους) δεν πηγαίνει μόνη της. Οπως διαβάζουμε στο επόμενο άρθρο του "Βήματος":
"Λιτότητα €15 δισ. α λα ιρλανδικά
Μειώσεις δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων εξήγγειλε η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν
Μόλις πέρυσι, μεσούσης της κρίσης δηλαδή, και μετά το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, το Facebook άνοιξε γραφεία στο Δουβλίνο προσλαμβάνοντας 200 υπαλλήλους. Ιρλανδούς βεβαίως! Η επίσης αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Αctivision Βlizzard προσέλαβε 800 εργαζομένους. Εφέτος τα πράγματα πήραν δραματική τροπή. Ακόμη και το εκτάσεως 3.600 στρεμμάτων Κέντρο Κατασκευαστικού Αριστείου της Ευρώπης που ανήγειρε η Ιntel δαπανώντας 7 δισ. ευρώ έχει αρχίσει να... αδειάζει, τρόπον τινά. Από την αρχή του έτους έχει γίνει ευδιάκριτη μια τάση... αναχωρητισμού της νεολαίας της χώρας.
Η επιχειρηματική ερημοποίηση βρίσκεται προ των πυλών της Ιρλανδίας, απειλώντας τη χώρα με μιαν επιστροφή στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος.
Ο θρίαμβος του... κρατικισμού!
Ενα από τα κύρια ζητήματα είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στον μηχανισμό διάσωσης. Περί αυτού του θέματος, διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":
"Ενώπιον του κινδύνου κατάρρευσης της Ευρωζώνης και μετά τη δραματική παρέμβαση τεσσάρων ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων, η Γερμανία εγκαταλείπει την ακραία θέση της περί εμπλοκής των ιδιωτών επενδυτών σε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι, από τις 29 Οκτωβρίου που γνωστοποιήθηκε η γερμανική θέση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ κινούνται σε επίπεδα - ρεκόρ στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και, φυσικά, την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση, έχοντας την υποστήριξη και της γαλλικής, ζητούσε, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού επίλυσης κρίσεων που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013, να υποχρεούνται οι ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.), αλλά και μικροί επενδυτές να αποδέχονται, όταν αγοράζουν ομόλογα μιας χώρας, ότι μπορεί μια μέρα να κληθούν να συμμετάσχουν στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους της. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μαζική φυγή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα, αφού κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά του".
Επί του ζητήματος αυτού και η "Καθημερινή":
" ΕΕ: Συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης
Oι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μια συμμετοχή κατά περίπτωση των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα.
Σε γραπτή δήλωσή του, το Eurogroup αναφέρεται στο μελλοντικό, μόνιμο, μηχανισμό στήριξης που θα ισχύσει από τα μέσα του 2013 και μετά. Σύμφωνα με τη δήλωση, οι κανόνες του νέου μηχανισμού θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν την κατά περίπτωση συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ακολουθώντας τα πρότυπα τα οποία εφαρμόζει το ΔΝΤ.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η ενδεχόμενη παροχή βοήθειας προς ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε ένα «σφιχτό» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και σε μία αυστηρή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους του κράτους αυτού. Την ανάλυση αυτή θα εκπονούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Με βάση αυτές τις εκθέσεις οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα λαμβάνουν ομόφωνα αποφάσεις για την παροχή της βοήθειας.
Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι για τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα θα ενθαρρύνονται να διατηρούν την κάλυψή τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην αναπάντεχη περίπτωση κατά την οποία θεωρηθεί ότι μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες πιστωτές της ένα συνολικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές του ΔΝΤ.
Το ανακοινωθέν συνεχίζει λέγοντας ότι εφόσον κριθεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα μέτρα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια. Τονίζει, επίσης, ότι προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία θα συμπεριληφθούν ρήτρες με τρόπο που θα διασφαλίζεται η ρευστότητα στις αγορές, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις όλων των νέων κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2013.
Οι ρήτρες αυτές θα είναι συμβατές με τις ρήτρες που προβλέπονται στις νομοθεσίες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση και καταλήγει λέγοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στους πιστωτές να αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία, μία νομικά δεσμευτική αλλαγή για τους όρους πληρωμών, σε περίπτωση που ο οφειλέτης αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Αναφέρεται, ακόμη, ότι η συνολική αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου θα εξεταστεί το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Στη δήλωση του Γιουρογκρουπ επισημαίνεται για άλλη μία φορά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα ισχύσει πριν από τα μέσα του 2013.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πως η πρότασή του για περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αντανακλά τη σημερινή απόφαση.
Προηγήθηκε Γαλλο-γερμανική συμφωνία
Η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν για έναν μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό για την επίλυση κρίσεων στην ευρωζώνη, ενώ τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι πιθανό να παρουσιαστούν σήμερα το απόγευμα, ανέφερε πηγή της ευρωζώνης. Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες για έκτακτες συνομιλίες προκειμένου να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ιρλανδία. Αξιωματούχοι ανέφεραν ακόμη ότι θα συζητηθούν ευρύτερα ζητήματα σχετικά με την σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος.
«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες ώστε το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μία συμφωνία έχει επιτευχθεί» ανέφερε πηγή της ΕΕ".
Αν και δεν έχει ακόμη υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ Ιρανδίας και Τρόϊκας, τα κύρια σημεία της έχουν ήδη προεξοφληθεί. Οπως αναφέρει η "Ημερησία":
"Στήριξη της Ιρλανδίας με 85 δισ. ευρώ
του Χάρφη Σαββίδη
Σε μία έκτακτη σύνοδο του EcoFin στις Βρυξέλλες, που διήρκεσε 7 ώρες (!), συμφωνήθηκε το Δουβλίνο να λάβει δάνειο 22,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 5 δισ. ευρώ από Βρετανία, Σουηδία και Δανία, και 40 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό Στήριξης. Κατά μέσο όρο το επιτόκιο θα είναι περί του 6%, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν (το Δουβλίνο κάνει λόγο για μέσο επιτόκιο 5,8%). Στα κεφάλαια αυτά η Ιρλανδία θα προσθέσει 17,5 δισ. ευρώ (το ήμισυ της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης προς τις τράπεζες) τα οποία θα αντλήσει από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων της.
Το συνολικό «πακέτο» βοήθειας θα φτάσει δηλαδή τα 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν άμεσα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούν να υπολογίζουν σε άλλα 25 δισ. ευρώ του «πακέτου», ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν στο ιρλανδικό δημόσιο προκειμένου να μην χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές το προσεχές διάστημα.
Την Παρασκευή το επιτόκιο δανεισμού για την Ιρλανδία στην αγορά ήταν πάνω από 9,5%, ενώ όλα δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού από το Μηχανισμό δεν θα ξεπεράσει το 6%. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο επίτροπος Ρεν, «θα υιοθετήσουμε τη μέθοδο τιμολόγησης του ΔΝΤ, ακριβώς όπως κάναμε και με την Ελλάδα». Το επιτόκιο αυτό αξιολογείται καταρχήν θετικά, καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχε φημολογία ότι το κόστος δανεισμού ίσως «αγγίξει» το 7%.
Ευχάριστη έκπληξη της τελευταίας στιγμής για την Ιρλανδία αποτέλεσε και η επιμήκυνση κατά ένα χρόνο (το 2015 και όχι το 2014) της προθεσμίας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%. Απόφαση που αιτιολογήθηκε στις χαμηλότερες προβλέψεις για τον ρυθμό αύξησης του ιρλανδικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Διάψευση
Σχετικά με τις φήμες αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, ο επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για το δημόσιο χρέος ή για τα προνομιούχα τραπεζικά ομόλογα (senior debt). Αντιθέτως, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τις προθέσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγραφές αξιών σε δάνεια περιορισμένης εξασφάλισης (subordinate debt). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η Sunday Independent, το 57% των Ιρλανδών επιθυμεί μέρος του κόστους διάσωσης να επωμιστούν οι δανειστές των ιρλανδικών τραπεζών.
Οι χθεσινές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο προσεχές Eurogroup (6/12) και EcoFin (7/12), ενώ και το Δ.Σ. του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου για να δώσει την επίσημη έγκριση. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όλες αυτές οι ημερομηνίες έπονται της ψήφισης του ιρλανδικού προϋπολογισμού (στα τέλη αυτής της εβδομάδας), η οποία θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση των δανείων. Μετά την ήττα στις επαναληπτικές εκλογές της Πέμπτης, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί στις έδρες μόλις 2 ανεξάρτητων βουλευτών, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Στηρίζει
Εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «υψηλό» το επιτόκιο δανεισμού. Ο πρώην ηγέτης του κόμματος, όμως, υποστήριξε ότι αν χρειαστεί θα παρέχει τη στήριξή του στην κυβέρνηση για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο ηγέτης του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, ο οποίος μετά τη νίκη του κόμματός του στις επαναληπτικές εκλογές έθεσε ως στόχο την κατάκτηση της εξουσίας και τον τερματισμό των μέτρων λιτότητας.
Αμεση στήριξη
Από το συνολικό ποσό των 85 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν άμεσα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Τα υπόλοιπα χρήματα
Οι τράπεζες στη συνέχεια θα μπορούν να υπολογίζουν σε άλλα 25 δισ. ευρώ του «πακέτου», ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. ευρώ θα δοθούν στο ιρλανδικό δημόσιο προκειμένου να μην χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές το προσεχές διάστημα.
Επιτόκιο
Την Παρασκευή το επιτόκιο δανεισμού για την Ιρλανδία στην αγορά ήταν πάνω από 9,5%, ενώ όλα δείχνουν ότι το κόστος δανεισμού από το Μηχανισμό δεν θα ξεπεράσει το 6%".
Φυσικό και επόμενο να υπάρχουν αντιδράσεις στην Ιρλανδία. Οπως αναφέρει η "Καθημερινή":
" Ιρλανδία: Για «ξεπούλημα» της χώρας μιλά ο Τύπος
Το σχέδιο διάσωσης είναι σκληρό αλλά αναγκαίο, σύμφωνα με άλλες εφημερίδες.
Ο ιρλανδικός Τύπος χαρακτηρίζει υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο το πρόγραμμα παροχής διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, καταδικάζοντας ιδιαίτερα την άντληση πόρων από το ταμείο συντάξεων, η οποία ισοδυναμεί με «ξεπούλημα» της χώρας.
«Στον υπόνομο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας», το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. «Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει», γράφει η εφημερίδα.
«Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα», γράφει η Irish Daily Mirror.
Το σχέδιο «μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος», γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). «Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο».
«Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως», είναι ο τίτλος της Irish Examiner. «Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει».
Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης «απογοητευτικό» το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει».
«Η άντληση 12 δισεκ. ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα», παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι «ουσιαστικής σημασίας». Θα είναι «δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία».