Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μετρα αντιμετώπισης πληθωρισμού στην Κίνα

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Νέα μέτρα από την Κίνα

Της Justine Lau και του Geoff Dyer

Πεκίνο και Χονγκ Κονγκ λαμβάνουν νέα μέτρα για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών, καθώς οι δύο κυβερνήσεις δίνουν αγώνα για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις και την κερδοσκοπία που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων, στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες τους. Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αύξησε τα ελάχιστα υποχρεωτικά όρια για τα αποθεματικά των τραπεζών, για πέμπτη φορά φέτος, για να «ελέγξει δεόντως» την πιστωτική επέκταση και τη ρευστότητα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αύξησε σημαντικά το χαρτόσημο για τις συναλλαγές που γίνονται στην αγορά ακινήτων προκειμένου να αποθαρρύνει την κερδοσκοπία στην κτηματαγορά.

Οι δύο αυτές κινήσεις συνέπεσαν με την ομιλία του προέδρου της αμερικανικής Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος υπεραμύνθηκε με σθένος του νέου προγράμματος της Fed για την τόνωση της οικονομίας, ύψους 600 δισ. δολαρίων (που έχει γίνει γνωστό και ως «ποσοτική νομισματική χαλάρωση» ή QE2), ενώ επέκρινε τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας.

Παρότι κάποιοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επιρρίψει μέρος της ευθύνης για τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στη χώρα τους στη χαλαρή νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, ο κ. Μπερνάνκε είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η ίδια η Κίνα, με την υποτίμηση του νομίσματός της, δημιουργεί δυσκολίες στη διαχείριση της οικονομίας της. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των καταθέσεων που πρέπει να βάζουν στην άκρη οι τράπεζες θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης, στο 18,5% για τις μεγάλες τράπεζες, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτή, η ευρέως αναμενόμενη, απόφαση ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα στο 4,4% - αρκετά πάνω από το στόχο του 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση ? λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που έγιναν σε κάποια τρόφιμα. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη συνεχή αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ, η οποία οφείλεται εν μέρει και στην εισροή κεφαλαίων από την ηπειρωτική Κίνα, η κυβέρνηση αύξησε το χαρτόσημο για τις ιδιοκτησίες που μεταπωλούνται μέσα σε έξι μήνες στο 15%.

Επίσης, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ, η de facto κεντρική τράπεζα της επικράτειας, ανακοίνωσε ότι η προκαταβολή για ακίνητα αξίας άνω των 12 εκατ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (1,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) αυξάνεται στο 50% της αξίας του ακινήτου, από 40% που ήταν.

Επιπλέον, αύξησε το όριο των καταθέσεων που απαιτούνται για κάθε ακίνητο που δεν κατοικείται από τους ιδιοκτήτες του ή που ανήκει σε εταιρεία στο 50%. Για τους αναλυτές του Χονγκ Κονγκ, οι κινήσεις αυτές ήταν κατά κάποιον τρόπο η «απάντηση» του Χονγκ Κονγκ στην ποσοτική νομισματική χαλάρωση των ΗΠΑ, μία προσπάθεια των Αρχών να ακολουθήσουν άλλες κυβερνήσεις του κόσμου στην προσπάθεια να ελέγξουν την άνοδο των κεφαλαιακών ροών.

Αλλωστε, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ξαναπήρε την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας τα 27 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, γεγονός που αυξάνει την ήδη άφθονη ρευστότητα στην οικονομία της χώρας. Η κεντρική Κίνα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια μία φορά και αναμένεται να τα αυξήσει και πάλι αρκετές φορές μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ, η οποία υπολογίζεται ότι είναι περίπου 50% από τα τέλη του 2008 και μετά, προκαλεί έντονη ανησυχία στους νεότερους μεσοαστούς κατοίκους της περιοχής που φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν δικό τους σπίτι.

Στην άνοδο των τιμών στο Χονγκ Κονγκ έχει συμβάλει βεβαίως και η εισροή επενδυτών από την κεντρική Κίνα που προσπαθούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών τους.

Βολές από ΗΠΑ
«Η υποτίμηση νομισμάτων, από τις χώρες που εμφανίζουν πλεονάσματα, εμποδίζει την απαραίτητη διεθνή προσαρμογή και δημιουργεί παράπλευρες συνέπειες που δεν θα υπήρχαν αν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αντικατόπτριζαν καλύτερα τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών», ανέφερε ο Μπεν Μπερνάνκε σε ομιλία του στη Φραγκφούρτη".


Για το ίδιο θέμα, διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Κίνα: Στόχος η συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών

Η Κίνα επιχείρησε σήμερα Δευτέρα να καθησυχάσει τους πολίτες της ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό έλεγχο, δείχνοντας εμπιστοσύνη πως οι μεγάλες προμήθειες δημητριακών και η πλεονάζουσα παραγωγική ισχύς της βιομηχανίας θα περιορίσουν τις αυξήσεις τιμών.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν πως οι προσπάθειες διευθέτησης των πληθωριστικών προσδοκιών αποσκοπούν στην ενίσχυση μιας σειράς μέτρων που λήφθηκαν προσφάτως για τη μείωση του πραγματικού πληθωρισμού (βλ απόφαση Παρασκευής για διακράτηση από τράπεζες μεγαλύτερου μέρους των καταθέσεών τους - αυξήθηκε κατά μισή μονάδα σε 18,5% - ως αποθεματικό).

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η παροχή περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τα διοικητικά μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού. Έτσι, τα διόδια στους δρόμους θα καταργηθούν από 1/12 για όσα οχήματα μεταφέρουν φρέσκα προϊόντας και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν πως θα μειωθούν οι τιμές της ενέργειας και των μεταφορών για τους παραγωγούς λιπασμάτων, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, οι περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν τη σταθερή προμήθεια κάρβουνου και πετρελαίου.

"Τα διοικητικά μέτρα μέχρι σήμερα στοχεύουν κυρίως στην επίσπευση των προμηθειών. Αλλά είναι πολύ πιθανό η Κίνα να προσφύγει τελικά στους διοικητικούς ελέγχους τιμών" δήλωσε ο Wang Han, οικονομολόγος της εταιρίας συμβούλων CEBM, στη Σαγκάη. Σύμφωνα με τον Qian Wang, οικονομολόγο της J.P Morgan, παρόμοια μέτρα είχε λάβει η κυβέρνηση το 2007 και 2008, όμως η διαφορά σήμερα είναι ότι παρεμβαίνει ταχύτερα στον κύκλο του πληθωρισμού. "Αυτό θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές των τροφίμων βραχυχρόνια, όμως η υποκείμενη τάση πληθωρισμού είναι πολύ ισχυρή" δήλωσε.

Τα τρόφιμα είναι η πρωταρχική ανησυχία των σχεδιαστών της οικονομικής πολιτικής. Οι τιμές των τροφίμων που συμβάλλουν κατά το 1/3 στη διαμόρφωση του πληθωρισμού, αυξήθηκαν 10,1% τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει πως επιδιώκει τη σταθεροποίηση των τιμών στα δημητριακά, τη ζάχαρη, το πετρέλαιο και το βαμβάκι. Μολονότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να αυξηθεί σε 5% το επόμενο τρίμηνο, ο Xu τόνισε πως το Πεκίνο δεν θα χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού χάρις στα διοικητικά μέτρα και την σφιχτότερη νομισματική πολιτική που ακολουθεί".


Εχουμε δει, εξετάζοντας το θέμα της επιβολής ανώτατης τιμής, ότι συνήθως έχει ως επακόλουθο την δημιουργία "μαύρης αγοράς". Η Κίνα, βεβαίως, παραμένει, εν πολλοίς, οικονομία εντολών (κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία) και το μέλλον θα δείξει εάν και κατά πόσον θα υπάρξει συγκράτηση της πραγματικής ανόδου των τιμών (όχι ως στατιστικό μέγεθος, αλλά ως πραγματική τάση).