Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο πίθος των Δαναϊδων ως αγωγός χρήματος (περί ποσοτικής χαλάρωσης - quantitative easing...)

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Ζημίες πολλών δισ. δολαρίων κρύβουν για τις τράπεζες οι παράτυπες κατασχέσεις
Παράλληλα, ενδέχεται να προκληθούν περαιτέρω κραδασμοί στην αγορά κατοικίας

Η αναστάτωση από το σκάνδαλο των εσπευσμένων πλειστηριασμών ενδέχεται να επιφέρει ζημίες πολλών δισ. δολαρίων σε πολλές μεγάλες τράπεζες, ενώ παράλληλα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κραδασμούς στην αγορά κατοικίας και να καταφέρει πλήγμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βοηθήσει τους δανειολήπτες να διατηρήσουν τα σπίτια τους. Τους κινδύνους αυτούς επισημαίνει έρευνα που εξεπόνησε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου μετά την αποκάλυψη ότι πολλές στεγαστικές τράπεζες επέσπευσαν χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών χωρίς επαρκείς ελέγχους των σχετικών εγγράφων. Η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει πως, αν αποδειχθεί ότι είναι εκτεταμένες αυτές οι ατασθαλίες, οι συνέπειες ενδέχεται να είναι σοβαρότατες, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν σύνολο στεγαστικών δανείων ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων. Η υπόθεση έχει αναγκάσει μεγάλες τράπεζες, όπως οι Bank of America, JPMorgan Cha-se & Co. και η GMAC Mortgage της Ally Financial Inc., να διακόψουν τους πλειστηριασμούς.

Η σχετική έκθεση επισημαίνει πως «τα σαφή και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα ιδιοκτησίας αποτελούν θεμέλιο της αγοράς στέγης, που θα καταρρεύσει αν καταρρεύσουν αυτά». Ο κίνδυνος που εγκυμονεί η υπόθεση είναι να μη γνωρίζουν οι δανειολήπτες αν καταβάλλουν τη δόση τους στον σωστό αποδέκτη, οπότε τα δικαστήρια μπορεί να κηρύξουν άκυρους τους πλειστηριασμούς. Στην περίπτωση αυτή, πολλές μεγάλες τράπεζες θα βρεθούν να έχουν στην κατοχή τους στεγαστικά δάνεια από τα οποία πίστευαν πως έχουν απαλλαγεί, και το αποτέλεσμα θα είναι να καταγράψουν ζημίες δισ. δολαρίων. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε την έκθεση, πρόκειται για «εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί μηδαμινό, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και καταστρεπτικό». Η κυβέρνηση Ομπάμα, πάντως, υποστηρίζει πως δεν χρειάζεται να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, για πολλούς Αμερικανούς ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Bank of America αποτελούν πλέον μηχανές πλειστηριασμών. Αρχικά έδωσαν στον κόσμο στεγαστικά δάνεια που δεν ήσαν σε θέση να αποπληρώσουν και τώρα βγάζουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό με συνοπτικές διαδικασίες. Η κατάσταση είναι, όμως, πολύ περίπλοκη για ορισμένους υπαλλήλους τραπεζών όπως η Μπρέντα Σέιμουρ, στην οποία αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα. Εχει εγκλωβιστεί ανάμεσα σε δυστυχείς δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και σε επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους στεγαστικά δάνεια και δεν δέχονται αναδιάρθρωση των δανείων ή μείωση των οφειλόμενων ποσών. Προ ημερών της τηλεφώνησε μία κυρία που είχε πάρει στεγαστικό δάνειο και της αφηγήθηκε τη γνώριμη, πλέον, ιστορία της απόλυσης από την εργασία της και των συσσωρευμένων απλήρωτων λογαριασμών που ακολούθησαν. Είχε ήδη επιτύχει να εγκριθεί τροποποίηση του δανείου τους, αλλά παράλληλα είχε επίσης δρομολογηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού... Η κυρία Σέιμουρ ήταν ανήσυχη πως ίσως ήταν ήδη πολύ αργά για να ανασταλεί η απόφαση..."


Επί του θέματος της χρήσης των κεφαλαίων της ποσοτικής χαλάρωσης, ενδεικτικό είναι το άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":

"Στο εξωτερικό καταλήγει το «νέο χρήμα» Μπερνάνκι

Η Southern Copper Corp., μία εταιρία εξόρυξης με έδρα το Φοίνιξ που κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού στον κλάδο, σχεδιάζει να επενδύσει 800 εκατομ. δολ. φέτος σε προγράμματα όπως η κατασκευή νέου χυτηρίου και ένός πιο αποτελεσματικού καμινιού φυσικού αερίου. Παρόμοιες δαπάνες μοιάζουν ακριβώς με αυτό που η Fed είχε κατά νου όταν μηδένιζε τα επιτόκια και άρχιζε να αγοράζει κρατικά ομόλογα στα πλαίσια διοχέτευσης ρευστότητας 1,7 δισ. δολ. στην αγορά για την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Όμως, η Southern Copper, η οποία άντλησε 1,5 δισ. δολ. τον Απρίλιο μέσω ομολόγων, θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά στα ορυχεία της στο Μεξικό και Περού και όχι στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Juan Rebolledo, εκπρόσωπος της θυγατρικής Grupo Mexico SAB de CV στο Mexico City.

Τα σχέδια της Southern Copper’s αποκαλύπτουν γιατί ο δεύτερος γύρος αγορών ομολόγων από την Fed μπορεί να μην μειώσει την ανεργία η οποία έχει κολλήσει σε υψηλό 26 ετών.

Ο πρόεδρός της Ben S. Bernanke φαίνεται να τροφοροτεί έτσι μία άνοδο των επενδύσεων στο εξωτερικό, υποδηλώνοντας την αδυναμία ενίσχυσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής σε συνθήκες μηδενικών σχεδόν επιτοκίων.

"Παρατηρούμε μία διαρροή της ποσοτικής νομισματικής επέκτασης σε αναδυόμενες αγορές, οικονομίες βασισμένες στις πρώτες ύλες και σε μη αμερικανικές ευκαιρίες" δήλωσε ο Stephen Wood, στρατηγικός αναλυτής της Russell Investments στη Ν.Υόρκη.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει πάνω από 1,07 τρισ.δολ. χρεών μέχρι τώρα φέτος, ενώ ξένες εταιρίες επίσης αντλούν κεφάλαια από τις αμερικανικές αγορές (606 δισ.δολ. φέτος έναντι 372 δισ. το 2007) σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Μπλούμπεργκ".


Να σημειώσω ότι τα άνωθεν αποτελούν την καλή πλευρά της είδησης. Η κακή πλευρά είναι ότι το 90% των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα (ισοτιμίες, μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, CDS, κ.ο.κ.).



Συμπέρασμα πρώτο: το QE2 ("Quantitative Easing 2" - το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της FED, που τέθηκε σε ισχύ προ ολίγων ημερών) θα αποβεί αναποτελεσματικό, όχι γιατί "αυξάνει το χρέος και το έλλειμμα", όπως διατείνονται οι περισσότεροι, αλλά διότι δεν θα κατευθυνθεί σε αναπτυξιακούς τομείς. Δεν είναι ότι τα χρήματα αυτά πάνε στον πίθο των Δαναϊδων. Μάλλον διοχετεύονται σε έναν αγωγό, του οποίου το σημείο απόληψης είναι το ταμείο ορισμένων.

Συμπέρασμα δεύτερο: τα χειρότερα έπονται...