" «Λουκέτα» σε δημόσιους φορείς και απολύσεις
Μέτρα για περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίου
Απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Γιουνκέρ
Νέα μέτρα λιτότητας ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup από την Ελλάδα, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2011, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Λίγες ώρες πριν έρθουν στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας για να εγκρίνουν τα μέτρα του νέου προϋπολογισμού και την εκταμίευση της τρίτης δόσης από τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, ο κ. Γιουνκέρ έστειλε σαφές μήνυμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Κλιμάκιο της τρόικας, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προετοιμάζοντας το έδαφος για την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως όλα δείχνουν, αναζητούνται τρόποι για την περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίου με τα σενάρια «λουκέτου» σε δημόσιους φορείς και απολύσεων να έχουν «πέσει» στο τραπέζι.
Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει την απόκλιση από τους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος του 2011 στα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι η απόκλιση αυτή αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Το δεδομένο είναι ότι η αναθεώρηση των ελλειμμάτων και των χρεών (με την ενσωμάτωση σε αυτά των οικονομικών μεγεθών των ΔΕΚΟ) έχει οδηγήσει το φετινό έλλειμμα στα επίπεδα το 8,8% του ΑΕΠ ή στα 20,3 δισ. ευρώ αντί για 8% του ΑΕΠ ή 18,5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος. Να σημειωθεί ότι το περσινό έλλειμμα υπολογίζεται σε περίπου 35 δισ. ευρώ, αντί για 32 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Ελλειμμα
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε χθες πως «νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορέσουν να διορθώσουν το έλλειμμα και ότι θα σεβαστούν τους στόχους για το 2011. Το αυστηρό πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι αξιόπιστο και θα αποδειχτεί στο μέλλον». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι η ελληνική ανάπτυξη το 2010 θα είναι αρνητική, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αναληφθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας για να διασφαλίσουν τους στόχους του 2011».
Να σημειωθεί ότι στη διεύρυνση του φετινού ελλείμματος συμβάλλει και το χαμηλότερο από τα αναμενόμενα ονομαστικό ΑΕΠ, που πλέον υπολογίζεται στα 231 δισ. ευρώ, αντί των 236 δισ. ευρώ.
Πάντως, ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι «οι Ελληνες και άλλοι είναι υπερχρεωμένοι και αυτό δεν είναι φταίξιμο της Ευρωζώνης», προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση, και θέλω να τονίσω το θάρρος της, λέει ότι συμφωνεί με τους όρους του Μνημονίου και ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, πράγμα όχι εύκολο».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Γιουνκέρ δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια «σκληρή» διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας αναφορικά με το ποια πρέπει να είναι αυτά τα νέα μέτρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έρχεται στην Αθήνα έχοντας επεξεργαστεί σενάρια που περιλαμβάνουν κλείσιμο δημόσιων φορέων και απολύσεις.
Το ενδεχόμενο υλοποίησης των σεναρίων αυτών δεν αποκλείουν και στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος δραστικής περικοπής των δαπανών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν θα γίνουν, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το ζητούμενο είναι εάν θα έχει κάποια πρόταση η ελληνική πλευρά ή εάν θα αναγκαστεί να συμφωνήσει με ό,τι προτείνει η τρόικα.
Επίσης, στο στόχαστρο των περικοπών βρίσκεται για μία ακόμα φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες του οποίου αναμένεται να περικοπούν στα 8,2 δισ. ευρώ φέτος (από 9 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν) και να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και του χρόνου. Παράλληλα, εξετάζεται ποια νοσοκομεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ και δημόσιοι φορείς μπορούν να κλείσουν, ενώ «μαχαίρι» σε αμοιβές και λειτουργικές δαπάνες αναμένονται και στις ΔΕΚΟ το 2011.
Μόνιμος μηχανισμός
Πέραν αυτού, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. «Για αναθεώρηση του ελληνικού χρέους, δεν το σκεφτόμαστε, ούτε οι ελληνικές αρχές ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη και γενικότερα κανείς αξιόπιστος και έξυπνος άνθρωπος δεν το σκέφτεται», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «γι’ αυτό είμαστε διστακτικοί όσον αφορά την ελεγχόμενη χρεοκοπία στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού».
Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι ο μόνιμος μηχανισμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα θα βρίσκεται σε τέτοιο μηχανισμό έως το 2013. Στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού, ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι θα πρέπει να «ασχοληθούμε έντονα και με την ιδέα ενός ευρωομολόγου».