" Στα 24 δισ. ευρώ τα χρέη των Ρουμάνων στις τράπεζες
Είκοσι τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ χρωστούν οι Ρουμάνοι στις εμπορικές τράπεζες, καθώς, μόνο την τελευταία πενταετία, αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και άλλων αγαθών πραγματοποιήθηκαν μέσω δανεισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα «Ziarul Financiar», τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ξοδεύτηκαν για την αγορά ενός εκατομμυρίου νέων αυτοκινήτων την περίοδο 2005-2010.
Από το σύνολο των ενεργών δανείων, τα τέσσερα εκατομμύρια είναι καταναλωτικά και το ποσό τους διαμορφώνεται σε 16,8 δισ. ευρώ, ενώ ενυπόθηκα δάνεια αντιστοιχούν σε 190.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και η αξία τους διαμορφώνεται σε έξι δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο, οι Ρουμάνοι πληρώνουν 2,5 δισ. ευρώ σε τόκους, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής της Ακαδημίας Οικονομικών Επιστημών του Βουκουρεστίου, Νικολάε Ντάρντακ τόνισε ότι «η παρούσα κρίση απέδειξε τη μη ισορροπημένη ''φύση'' του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης μέσω δανεισμού».
Μια παρατήρηση: ποτέ μα ποτέ δεν θεμελιώθηκε οικονομική θεωρία ανάπτυξης δια μέσω δανεισμού, χωρίς να ορίζει ότι ο δανεισμός θα κατευθυνθεί σε αύξηση του παραγόμενου προϊόντος, δηλαδή σε επενδύσεις. Πρόκειται για διαστροφή της θεωρίας. Κάποιοι (ποιοί;) προέβαλαν μια διαστρεβλωμένη θεωρία ως "κανονική", ως "επιστημονικά και μαθηματικά τεκμηριωμένη". Προέβαλαν ως θεωρία ανάπτυξης την κατανάλωση με δανεικά. Και μάλιστα, υποστήριζαν ότι αυτή ήταν η κανονική Κεϋνσιανή θεωρία! Και τώρα φταίει η θεωρία περί δανεισμού! Και τώρα ο Κέϋνς πρέπει να αποσυρθεί! Μαζί με τα χρεωστούμενα Καγιέν και τα φουσκωμένα ακίνητα.
Ως επίλογος, και πάλι Εκτωρ Κακναβάτος:
" Κάποιος ρωτούσε αν προβλέπεται / ποινική παρακαμπτήριος / για αθλιότητες δεδοξασμένων".