Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Σε επίπεδα-ρεκόρ το spread των ιρλανδικών ομολόγων μετά το haircut 80% της Anglo Irish Bank
Σαρωτική είναι η αναδιάρθρωση του χρέους που ετοιμάζει η ιρλανδική κυβέρνηση για την -κρατικοποιημένη- Anglo Irish Bank, καθώς προτείνει στους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογα της τράπεζας που έχουν με νέους κρατικούς τίτλους, η ονομαστική αξία των οποίων θα είναι το 20% της αξίας των τίτλων της Anglo Irish.
Δηλαδή, προτείνεται στους κατόχους των ομολόγων να δεχθούν τη μείωση της αξίας των τίτλων («haircut») που κατέχουν κατά 80%.
Ο διοικητής της τράπεζας Άλαν Ντιουκς έκανε λόγο για δίκαιη και συναινετική λύση και αρνήθηκε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πρόταση.
Πρόκειται για μία στρατηγική «πάρτε το 20% ή τίποτα», όπως σχολιάζουν οι Financial Times, στρατηγική που βεβαίως σόκαρε τους επενδυτές και έστειλε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων.
Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει να πάρουν οι ομολογιούχοι σε μετρητά ποσό μικρότερο από το 20% της αξίας των ομολόγων της Anglo Irish.
Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένοι τίτλοι διαπραγματευόντουσαν, πριν την ανακοίνωση της συγκεκριμένης πρότασης, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας".
Για το ίδιο θέμα, το "Κέρδος":
"Ιρλανδία: Πρώτο βήμα για αναδιάρθρωση χρέους
Νικόλ Λειβαδάρη
Η πρώτη, ντε φάκτο, προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη δονεί την Ιρλανδία, η οποία ζει πλέον ημέρες ανάλογες του ελληνικού εαρινού θρίλερ.
Tα κρατικά ομόλογα της χώρας σφυροκοπήθηκαν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τα spreads των δεκαετών τίτλων να φθάνουν στις 520 μονάδες βάσης και σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) εκτοξεύτηκαν στις 550 μονάδες.
Αφετηρία του σφυροκοπήματος αυτού αποτέλεσε ο διακανονισμός που προτείνεται στους κατόχους ομολόγων της, κρατικοποιημένης πλέον, Anglo Irish Bank - ένας διακανονισμός που προβλέπει haircut 80% και, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους στην ευρωζώνη. Πολλαπλασιαστικά, δε, στην κλιμάκωση της κρίσης λειτουργούν η πολιτική αστάθεια και η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ιρλανδικής κυβέρνησης, καθώς και η προοπτική ένταξης στον μελλοντικό, μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ πρόβλεψη για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών.
H ΠΡΟΤΑΣΗ ANGLO IRISH
Ο πρόεδρος της Anglo Irish Bank κ. Αλαν Ντιουκς πρότεινε στους κατόχους ομολόγων της τράπεζας να δεχθούν haircut της τάξεως του 80%. Η ακριβής πρόταση της διοίκησης της τράπεζας είναι η ανταλλαγή των τίτλων της Anglo Ιrish με κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% αυτών που θα παραδώσουν.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Ντιουκς έκανε λόγο για «δίκαιη και συναινετική λύση» και απέρριψε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με επενδυτές που απορρίπτουν την πρότασή του. «Η στρατηγική που ακολουθείται είναι "πάρτε το 20% ή τίποτα"», έγραψαν χαρακτηριστικά οι «Financial Times», αναφέροντας ακόμη ότι οι επενδυτές του Citi έχουν σοκαριστεί από αυτήν την πρόταση.
Το σοκ με την Anglo Irish κλυδωνίζει συνολικά τον τραπεζικό κλάδο της Ιρλανδίας και είναι ενδεικτικό ότι η αγορά, με βάση τα στοιχεία της Markit, «ποντάριζε» χθες σε 60% πιθανότητες χρεοκοπίας και της Allied Irish Bank εντός της επόμενης πενταετίας.
Το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω και από τη διαγραφόμενη πολιτική κρίση στο Δουβλίνο, καθώς η κυβέρνηση του κ. Μπράιαν Κάουεν απειλείται να μείνει με ισχνή έως οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Μετά τις τελευταίες παραιτήσεις στελεχών της η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία έχει περιοριστεί μόλις στις 3 έδρες, ενώ χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την οδηγεί αναγκαστικά σε ενδιάμεσες εκλογές για αναπλήρωση μίας έδρας σε σύντομο διάστημα - γεγονός που, πρακτικά, σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιθανό να περιοριστεί και στις 2 έδρες.
Υπό το σκηνικό αυτό, έχει ήδη καθυστερήσει η παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2011 αλλά και του τετραετούς σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης που δεσμεύτηκε να καταρτίσει η κυβέρνηση της Ιρλανδίας κατ' απαίτηση της Κομισιόν. Το σχέδιο θεωρείται μονόδρομος για να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα της χώρας - 32% - και η κυβέρνηση Κάουεν έχει δεσμευτεί να το ανακοινώσει έως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Μπράιαν Λένιχαν διαβεβαίωσε πως τα βασικά μεγέθη και οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2011 θα παρουσιαστούν έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ επιχείρησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει τις αγορές: «Η Ιρλανδία», δήλωσε, «αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα στο δημοσιονομικό και το τραπεζικό μέτωπο. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς».