Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας Κύπρου

Οπως διαβάζουμε:

" Yποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τη S&P

Ισχυρές επιφυλάξεις για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και την έκθεσή του σε κινδύνους, διατύπωσε ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s. Μάλιστα, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας σε Α από Α+ αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες για την κατάσταση των τραπεζών της Κύπρου και την απότομη μεγέθυνσή τους. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου το δημοσιονομικό πρόβλημα έπληξε τις τράπεζες, η S&P προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάστασης των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Οπως υπογραμμίζει, η ραγδαία επέκταση του τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια και το διογκωμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, καθιστούν το τραπεζικό σύστημα της χώρας περισσότερο ευάλωτο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, ότι το ενεργητικό των τραπεζών στην Κύπρο σήμερα είναι κατά 7 φορές μεγαλύτερο του ΑΕΠ της χώρας. Οπως σημειώνει η S&P, η βελτίωση της ευημερίας της χώρας την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία επέκταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ισχυρός παράγοντας ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες αποτελεί ο βαθμός έκθεσής τους σε ελληνικό κίνδυνο. Οπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις υπερβαίνει κατά 2,5 φορές το ΑΕΠ. Στην Κύπρο οι χορηγήσεις των τραπεζών αντιστοιχούν στο 280% του ΑΕΠ της χώρας, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Στελέχη κυπριακών τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν δικαιολογούν την ανησυχία της S&P. Οπως υπογραμμίζουν, η επέκταση του τραπεζικού συστήματος έχει στηριχθεί στην ισχυρή καταθετική βάση και όχι σε άλλες πηγές. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν άδικη τη σύγκριση με το ΑΕΠ της Κύπρου, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους γίνεται σε άλλες αγορές κατά πολύ μεγαλύτερες".