"Μύθοι και πραγματικότητα για τις γερμανικές εξαγωγές
Οι εξαγωγείς της Γερμανίας εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους για την ανατίμηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και για την προοπτική ενός συναλλαγματικού πολέμου. Η Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον πλανήτη μετά την Κίνα, αναμένει ότι το εξωτερικό της εμπόριο θα αυξηθεί φέτος κατά 16%, στα 937 δισ. δολάρια, κυρίως χάρη στην αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των αναδυόμενων αγορών.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνεται. Πολλοί Γερμανοί βιομήχανοι εξέφρασαν την ανησυχία τους στους Financial Times ότι η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να πληγεί περαιτέρω από την εξασθένηση του δολαρίου και την προοπτική περαιτέρω ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, ο Αντον Μπόρνερ, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας εξαγωγέων BGA, εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου. «Θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική εκτύπωσης χρήματος. Αυτό θα πυροδοτήσει μια υποτίμηση νομισμάτων, η οποία θα πλήξει κατά κύριο λόγο την Ευρώπη», όπως επισημαίνει.
Ανώτατος αξιωματούχος της Volkswagen, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη, αλλά και την Κίνα, εκφράζει ανάλογες ανησυχίες. «Φοβάμαι πολύ ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μια κούρσα υποτιμήσεων, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, πλήττοντας την οικονομική ανάπτυξη», όπως υποστηρίζει.
Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμπορεύονται τα περισσότερα αγαθά και τις υπηρεσίες τους εντός των συνόρων του μπλοκ των «27», γεγονός που εν μέρει τις προστατεύει από αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος. Ενδεικτικά, περισσότερο από το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας κατευθύνθηκαν προς τους εταίρους της στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατά 20% από τον περασμένο Ιούνιο, έχει ήδη επιφέρει πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές. Τον Αύγουστο, μάλιστα, υποχώρησαν για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο «ισχυρό ευρώ».
Ο Μάικλ Χόλσταϊν, επικεφαλής μακροοικονομικών στην DZ Bank, εκτιμά ότι η ενίσχυση του ευρώ κατά 10% είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των γερμανικών εξαγωγών κατά 1,3%. Ο κ. Μπόρνερ προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους στο 7% για το 2011. Όσο για την αξία τους, αναμένεται ότι θα φτάσει σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, στο 1 τρισ. ευρώ, αν και θα έχει εν μέρει «ψαλιδιστεί» από τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος.
Πάντως, πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ανησυχούν για ενδεχόμενη επιβράδυνση, ατενίζουν με σχετική χαλαρότητα το μέλλον: «Δεν μιλάμε για καταστροφή της γερμανικής βιομηχανίας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπόρνερ. Άλλωστε, αρκετές από αυτές είναι θωρακισμένες απέναντι σε απότομες αλλαγές στην ισοτιμία του ευρώ, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι το ισχυρό ευρωπαϊκό νόμισμα αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση των τιμών για την εισαγωγή πρώτων υλών.
«Δεν ανησυχούμε για το ισχυρό ευρώ», αναφέρει ο Χανς-Γιόχεν Μπέιλκε, επικεφαλής της κατασκευάστριας βιομηχανικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού Ebm-Papst. Αυτό που τον ανησυχεί, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος να οδηγήσουν σε ενίσχυση του προστατευτισμού.
Θωράκιση
Οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Γερμανίας έχουν θωρακιστεί επαρκώς έναντι των απότομων ανατιμήσεων του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους -σε ποσοστό της τάξης του 60%- κατευθύνεται στις αγορές των χωρών της Ε.Ε".