Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Οπως ακριβώς ορίζει η οικονομική επιστήμη...

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο post ("Παράδειγμα σύνδεσης ισοτιμίας - επιτοκίων") την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Αυστραλία: Διπλασιάζονται τα επιτόκια, εξαγριώνονται οι καταναλωτές

Κύριο θέμα των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης παραμένει η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Αυστραλίας για άνοδο των επιτοκίων και η συνακόλουθη απόφαση της αυστραλιανής τράπεζας Commonwealth -μιας εκ των μεγαλύτερων αυστραλιανών τραπεζών- για άμεση αύξηση των δικών της επιτοκίων σε ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την αύξηση της Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα επιβαρύνει τα στεγαστικά δάνεια πολλών Αυστραλών.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Αυστραλίας, κ. Γουέιν Σουάν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση της Τράπεζας Commonwealth ως «κυνική αρπαγή ρευστού», τόνισε ότι «δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι Αυστραλοί είναι τόσο θυμωμένοι με τις τράπεζές μας» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εντός του μήνα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Την κίνηση της τράπεζας Commonwealth καταδίκασε και ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζο Χόκει.

Ο κ. Χόκει δήλωσε πως οι τράπεζες ξεγέλασαν τον κ. Σουάν, θεωρώντας τον αδύναμο και μαλθακό, και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού και να υιοθετήσει τις προτάσεις του για μείωση της κυριαρχίας τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στον αυστραλιανό τραπεζικό τομέα.

Μιλώντας στο δίκτυο ABC, ο κ. Χόκει είπε ότι ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κάλεσε την κυβέρνηση να επέμβει".



Τί ακριβώς συμβαίνει στην Αυστραλία; Τίποτε διαφορετικό απ' όσα ορίζει η Οικονομική. Αρα, θα έπρεπε να ήταν πλήρως αναμενόμενα.