Οπως διαβάζουμε στα "Νέα":
"Ενας διαφωνών οικονοµολόγος
Στις ΗΠΑ, αµφότερα τα κόµµατα συµφωνούν πως το τεράστιο έλλειµµα του προϋπολογισµού είναι ένα τεράστιο πρόβληµα. Oµως αρκετοί προοδευτικοί οικονοµολόγοι, όπως ο Τζέηµς Γκαλµπρέιθ, διαφωνούν.
Πολλοί λένε πως οι περικοπές των δαπανών που προτείνει η αµερικανική κυβέρνηση είναι πολύ βαθιές και πως οι πλούσιοι πρέπει να κάνουν µεγαλύτερες θυσίες. Ακόµη και ο δισεκατοµµυριούχος Ουόρεν Μπάφετ δήλωσε στην εκποµπή της Κριστιάν Αµανπούρ στο ABC πως οι πλούσιοι πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους και πως οι φορολογικές απαλλαγές που είχαν επί Μπους πρέπει να σταµατήσουν. «Πιστεύω πως οι πιο πλούσιοι, άνθρωποι όπως εγώ, θα πρέπει να πληρώνουν πολύ περισσότερα σε φόρους. Οι πλούσιοι βρισκόµαστε σε καλύτερη θέση παρά ποτέ», τόνισε ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσµου στη συνέντευξη που θα µεταδοθεί την ερχόµενη Κυριακή. Αρκετοί οικονοµολόγοι, όλοι τους προοδευτικοί, προχωρούν ακόµη περισσότερο, αµφισβητώντας τη βάση της συζήτησης. Αµφισβητούν δηλαδή ότι το δηµοσιονοµικό έλλειµµα θα ρίξει αφόρητο βάρος στις πλάτες των µελλοντικών γενιών και πως οι περικοπές προγραµµάτων κοινωνικής πρόνοιας θα βοηθήσουν να διορθωθεί το πρόβληµα. ∆ιότι το έλλειµµα δεν προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες ή χαµηλή φορολογία, όπως θέλει η κυρίαρχη άποψη, αλλά από την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων εξαιτίας της χρηµατοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της ύφεσης που ακολούθησε.
Ο Τζέηµς Γκαλµπρέιθ, καθηγητής στη Σχολή ∆ηµοσίωνΥποθέσεωνΛίντονΤζόνσον του Πανεπιστηµίου του Τέξας και γιος του περίφηµου οικονοµολόγου Τζον Κένεθ Γκαλµπρέιθ, είναι ένας απ’ αυτούς τους προοδευτικούς οικονοµολόγους.
Υποστηρίζει πως, µε βάση τα προαναφερθέντα, ο µοναδικός τρόπος για να µειωθεί το έλλειµµα είναι να µειωθεί η ανεργία, όχι να κοπούν δαπάνες ή να αυξηθούν οι φόροι. Και ο µόνος τρόπος, προσθέτει, για να µειωθεί η ανεργία χωρίς να αυξηθεί το έλλειµµα λόγω αύξησης των κυβερνητικών δαπανών είναι να αρχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν και πάλι, αλλά χωρίς να δηµιουργούν «φούσκες» µε στόχο τα υπερκέρδη.
Ο 58χρονος Γκαλµπρέιθ, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής της Κοινής Οικονοµικής Επιτροπής του αµερικανικού Κογκρέσου και υπήρξε σύµβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κατά τις επαφές του µε το ∆ΝΤ τον Ιανουάριο, απορρίπτει επίσης την ευρύτατα επικρατούσα άποψη ότι οι µειώσεις στα επιδόµατα κοινωνικής πρόνοιας µπορούν να βοηθήσουν να κλείσει το έλλειµµα. ∆ιότι η κοινωνική πρόνοια δεν αποτελεί πρόγραµµα δαπανών, απλώς µεταβιβάζει πλούτο από τους σηµερινούς φορολογουµένους, σε ηλικιωµένους µε χαµηλό εισόδηµα και άνεργους στο µέλλον.
Η σηµερινή µανία για µείωση του ελλείµµατος είναι καταστροφική, λέει ο διαπρεπής οικονοµολόγος αναφερόµενος στην αµερικανική οικονοµία. «Η ταχεία εξάλειψη της ανεργίας, η σωστή φροντίδα για έναν πληθυσµό που γερνάει, ο καθαρισµός του Κόλπου του Μεξικού, η αντιµετώπιση της ενεργειακής ανασφάλειας και της αλλαγής του κλίµατος, είναι όλοι στόχοι πολύ πιο σηµαντικοί από τη µείωση της προβολής των µελλοντικών δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων», τονίζει".